Hlavní obsah

Češi zazářili, celá EU selhala. V Německu chválí pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika sama o sobě dokázala něco, v čem celá Evropská unie selhala. Takto hodnotí v reportáži německá veřejnoprávní televize ZDF plán, jenž v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci prezentoval český prezident Petr Pavel, jenž prohlásil, že se Česku podařilo lokalizovat až 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, které je možné do země dodat v rámci týdnů. Česko teď hledá partnery, kteří munici zafinancují. Prozatím se přihlásilo Nizozemsko, Kanada, Belgie nebo Dánsko.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Den za Ukrajinu ke druhému výročí ruské války proti zemi, 24. února 2024

Článek

„Ukrajinskému boji za svobodu tady rozumí velmi dobře. Tady, kde kdysi sovětská armáda potlačila pražské jaro,“ uvedla v reportáži televize ZDF, která se vydala do Prahy a natočila záběry modrožlutě potřené ruské ambasády nebo tramvají v ukrajinských barvách.

Evropská unie slíbila Ukrajině do letošního března dodat jeden milion dělostřeleckých granátů. Už teď je ale jasné, že nedodá ani polovinu. Podle údajů Kyjeva bude EU ráda, když dodá zhruba třicet procent z původního plánu.

To, co se tedy ani zdaleka nepodařilo EU, pravděpodobně zajistí sama Česká republika, pokud se podaří dotáhnout do konce plán dodání 800 tisíc kusů dělostřeleckých granátů z různých zemí v rámci týdnů.

Pavel: Česko může Ukrajině v řádu týdnů dodat stovky tisíc kusů dělostřelecké munice

Domácí

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel. List Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Konkrétní země Pavel v Německu ale neupřesnil.

Německá televize ZDF český plán zhodnotila jako to, co „EU pouze slíbila, ale nikdy nedodala“. Českému návrhu se věnuje také německá zpravodajská televize ntv, podle které projekt získává stále více příznivců.

Pokud by Česko skutečně peníze rychle zajistilo, Ukrajina by podle televize mohla zastavit svůj ústup. „Alespoň prozatím. Ani 800 000 kusů munice není nekonečných. Obzvláště během protiofenzivy vypálili Ukrajinci 4000 až 7000 granátů denně,“ připomněla reportáž.

Na ulici s Čechy

Redaktoři německé televize se v ulicích Prahy zeptali Jiřího a Bohunky, co si o plánu myslí.

„Máme tady zkušenosti z okupace. Víme, kdo jsou Rusové, takže ta dodávka je spíš instinktem přežití,“ uvedla dvojice. „Máme zkušenosti z roku 1968, pořád ji máme. Zůstalo to v nás,“ dodala.

K tomu, aby se na Ukrajinu mohly dělostřelecké granáty dostat, musí Česká republika najít partnery, kteří za munici zaplatí. Podle analytiků by celá zásoba 800 tisíc granátů měla stát zhruba 1,5 miliardy dolarů (přes 35 miliard korun). V současnosti se ale už našlo několik zemí, které chtějí pomoci České republice s realizací tohoto plánu. Dohromady jich má být 14.

K iniciativě se přidalo například Nizozemsko, jehož premiér Mark Rutte uvedl, že země přispěje 100 miliony eur (přes 2,5 miliardy korun). Ještě více přispěje Belgie, která zakoupí munici v hodnotě 200 milionů eur (asi 5,1 miliardy korun). Belgická agentura Belga navíc uvedla, že tyto peníze pocházejí výhradně ze zisků vytvořených ruskými aktivy zmrazenými v Belgii.

Další zemí je Kanada, která měla svůj záměr financovat munici sdělit Pavlovi přímo na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Podle informací kanadského listu CDC, který odkazuje na své zdroje z oblasti obrany, by Kanada mohla zafinancovat munici v hodnotě až 30 milionů kanadských dolarů (přes 520 milionů korun).

Pavlův plán funguje. Munici pro Ukrajinu zafinancuje Dánsko, Kanada i další státy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám