Hlavní obsah

„Tato válka určí osud světa.“ NATO ohlásilo největší manévry od konce studené války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 tisíc vojáků ze všech států Aliance a Švédska. V Bruselu to ve čtvrtek oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května. Manévry, které budou simulovat pozemní válku s Ruskem, se budou odehrávat v Německu, Polsku a trojici pobaltských států, podotkl britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Litvě. Snímek ze 14. ledna 2024

Článek

„Bude to jasná ukázka naší jednoty, naší síly a našeho odhodlání se navzájem chránit,“ řekl americký generál Cavoli o společném vojenském cvičení.

Jen Británie přitom na manévry vyšle 20 tisíc vojáků, což je zdaleka nejvyšší počet od konce studené války, napsal The Daily Telegraph.

Předseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, již na úvod dvoudenního jednání v Bruselu ve středu uvedl, že Aliance potřebuje zejména posílit kolektivní obranu. Veškeré kroky k tomu potřebné ale „neleží jen na bedrech uniformovaných“.

NATO chystá největší vojenské cvičení od dob studené války

Evropa

Admirál: Tato válka určí osud světa

„Abychom posílili naši kolektivní obranu a zároveň podpořili Ukrajinu v existenčním boji, potřebujeme celospolečenský přístup,“ uvedl nizozemský admirál. „Potřebujeme veřejné i soukromé subjekty, aby změnily své myšlení, z éry, ve které bylo vše plánovatelné, předvídatelné, kontrolovatelné…, do doby, ve které se může stát cokoliv. Do doby, ve které musíme očekávat nečekané,“ dodal.

Ve čtvrtek Bauer prohlásil, že NATO je silnější než kdy dřív, nicméně stále je podle něj potřeba „dělat více pro odrazení jakékoli potenciální hrozby“. „Je to i o připravenosti,“ uvedl nizozemský admirál.

„Dnes je 693. den toho, co si Rusko myslelo, že bude třídenní válka. Ukrajina bude mít naši podporu pro každý den, který bude následovat, protože výsledek této války určí osud světa,“ citoval Bauera vojenský web Stars and Stripes.

„Tato válka nikdy nebyla o žádné skutečné bezpečnostní hrozbě pro Rusko pocházející buď z Ukrajiny, nebo z NATO,“ dodal admirál. „Tato válka je o tom, že se Rusko bojí něčeho mnohem mocnějšího než jakákoli fyzická zbraň na Zemi – demokracie. Pokud mohou mít lidé na Ukrajině demokratická práva, budou po nich brzy toužit i lidé v Rusku.“

Česko na jednání v Bruselu zastupoval náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Přehlídka jednoty a síly. Začíná největší letecké cvičení NATO v historii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám