Hlavní obsah

Německo počítá se stem milionů dávek vakcíny od Pfizeru

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekáváme a také zajišťujeme až sto milionů dávek pro Německo, řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Uvedl to krátce poté, co farmaceutické společnosti BioNTech a Pfizer oznámily slibné údaje o své vakcíně.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Článek

Sto milionů dávek? To by byla jedna třetina celkového množství, které Evropská unie vyjednala jako dodávku s firmami – pro všechny členské státy.

Spolková republika je sice zemí s nejvyšším počtem obyvatel v Unii, avšak podle tohoto klíče má nárok na 56 milionů. Tak odkud se vezme zbytek?

Televize Norddeutscher Rundfunk (NDR) položila několikrát tuto otázku ministerstvu. Mluvčí však opakovaně sdělil, že nemůže zacházet do podrobností.

„Ve hře je podíl, který Německo získává ze smluv EU a který získalo v rámci financování výzkumu pro BioNTech,“ jen tolik byl ochoten prozradit.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

V případě grantu nemůže Berlín říct: Něco za něco

Má to však háček – financování grantu ve výši 375 milionů eur (9,92 mld. korun) pochází ze zvláštního programu ministerstva školství a výzkumu a smlouva výslovně neuvádí, že by si zadavatel grantu vymínil protislužbu, a právně ji nemůže vymáhat.

„Financované společnosti, mezi něž patří kromě BioNTechu další dvě německé firmy, však slíbily, že poskytnou spravedlivý podíl na výrobě schválené vakcíny pro péči založenou na poptávce v Německu,“ potvrdil mluvčí ministerstva.

Pfizer vydělá na vakcíně miliardy, má ji sedmkrát dražší než AstraZeneca

Koronavirus

Spolková vláda proto zřejmě v posledních měsících vedla rozhovory s BioNTechem a dalšími výrobci v Německu. Už v září Spahn podotkl na tiskové konferenci o financování výzkumu, že „je dobré, že společnosti se dohodly na oplátku poskytnout celkem více než 40 milionů dávek v případě úspěšného vývoje vakcín“.

Pfizer přehodil horký brambor

BioNTech a Pfizer také dosud neoznámily dohodu se spolkovou vládou. Na dotaz NDR Pfizer odpověděl tak, že si černého Petra nenechal: „Nemůžeme poskytnout informace o počtu dávek vakcíny, které Německo obdrží, pokud bude naše látka schválena. Přesný počet je výsledkem jednání mezi EU a členskými státy.“

Konkrétní dohody tedy zůstávají nejasné a mnohá prohlášení si navzájem odporují. Německé ministerstvo zdravotnictví za- tím argumentuje trochu jinak. Na dotaz ohledně dohod, z nichž by mělo vzejít sto milionů dávek, mluvčí ministerstva ve čtvrtek řekl, že to nevypadalo, že by všichni členové EU požadovali svůj podíl na celkovém počtu dávek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám