Hlavní obsah

Německo nezvládá boj proti sňatkům s nezletilými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo má sice zákon na ochranu nezletilých před nucenými sňatky, v praxi se však neuplatňuje a dětské nevěsty rozhodně nechrání, píše server týdeníku Focus. Počty sňatků s nezletilými dětmi navíc v zemi neustále rostou, píše Focus s odkazem na informace organizace Terre des Femmes, která bojuje proti nuceným sňatkům a zločinům ze cti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2019 úřady registrovaly 819 manželství s nezletilým. „Ve skutečnosti jich je mnohem více. V Německu se každý týden uzavře jedno takové manželství,“ tvrdí Monika Michellová z Terre des Femmes. A dává příklad 16leté dívky jménem Aylin. Ve škole patřila k premiantkám, měla své přátele a koníčky.

Jednoho dne ale zmizela. Naráz přestala chodit do školy. Mobilní telefon měla nedostupný, rodiče nereagovali, její kamarádi o ní nic nevěděli. Třídní učitelka se obávala, že ji rodiče provdali. Všechny možnosti vyzkoušela, ale bez šance. Žádný z úřadů nepomohl. Za nějaký čas našla na Facebooku fotografii Aylin ve svatebním po boku staršího muže.

Němci zneplatnili manželství nezletilých. Učinili tak kvůli migrantům

Evropa

Sňatky se podle Michellové uzavírají v jednotlivých komunitách. „Stačí dát manželský slib před velkým počtem svědků a dívku přivést do mužova domu. Oficiální úřady k tomu nejsou potřeba,“ říká Michellová.

Manželství s nezletilou není výsadou jen lidí pocházejících ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu, ale i Turecka, a dokonce i Bulharska.

Mnoho spolkových zemí nemá k tomuto problému žádné statistiky. To, že je dívka nezletilá, vyjde najevo většinou tehdy, když porodí a dítě je zapsáno na matričním úřadě.

Skoro polovina migrantů lže o svém věku, tvrdí soudní znalci v Německu

Evropa

Zákon, který by měl nezletilé chránit před uzavřením sňatků, v praxi nefunguje. „Mnoho úřadů nemá vůbec ponětí, jak ho využívat, uvedla Michellová. Dokladem jsou statistiky.

Mnoho manželství s nezletilou bylo uzavřeno v zahraničí. Tato manželství by měla být okamžitě anulována. Neplatná jsou i taková manželství, kdy je jednomu z manželů méně než 16 let.  Za loňský rok však bylo zneplatněno pouhých 11 manželství.

„Dívky se často vdávají, protože je to jediné východisko z chudoby pro ně a jejich rodiny. Když se ocitnou v Německu, většina z nich ani neví, že právo je zde na jejich straně,“ říká Michellová.

Německo se chystá přijmout 1500 migrantů z řeckých ostrovů

Evropa

Sňatky s nezletilými ale uskutečňují i ti, kteří v Německu žijí dlouhodobě. „93 procent postižených jsou dívky, 98 procent má migrační původ,“ uvádí Michellová.

Důvodem, proč mnohé dívky nehledají pomoc a nechtějí anulovat svá manželství, jsou následky. „Bojí se ztráty respektu svých rodin a vědí, že by takové kroky mohly být pro ně velmi nebezpečné. To je také důvod, proč se tak málo případů řeší před soudem,“ dodala Michellová.

Reklama

Výběr článků

Načítám