Hlavní obsah

Německo a Polsko by se měly sloučit v jeden stát, tvrdí exprezident Walesa

Právo, Pavol Minárik
Varšava

S nezvyklým požadavkem na sloučení Německa a Polska do jednoho státu vystoupil bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny Lech Walesa (70). Společný stát Poláků a Němců by se podle něj měl jmenovat Europa.

Foto: Profimedia.cz

Polský exprezident Lech Walesa

Článek

„Současný svět je špatně zorganizovaný. OSN, NATO i Rada Evropy ztělesňují ideje staré epochy,“ řekl Walesa v rozhovoru pro ruskou agenturu ITAR-TASS, který v úterý citovala většina polských médií. Tématem dneška je podle Walesy globalizace a s ní související nové uspořádání světa, které vyžaduje odlišné programy a struktury od těch současných.

Podle Walesy je potřeba rozšířit ekonomické, obranné a jiné struktury, a to je možné jen tak, že „z Německa a Polska vytvoříme jeden stát – Europu,“ dodal.

Ačkoli Německo způsobilo Polsku víc zlého než Rusko, má i tak podle polského exprezidenta se západním sousedem lepší vztahy než s Moskvou. Je tomu tak proto, že se „Německo po druhé světové válce přiznalo k tomu, co napáchalo“.

„Dokud si s Ruskem jednou provždy otevřeně neřekneme, co špatného jsme si v minulosti udělali, rány na obou stranách se nezahojí a naše vztahy se nezlepší,“ prohlásil Walesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám