Hlavní obsah

Německem otřásá skandál s procházejícími léky

Novinky,
Berlin

Farmaceutická společnost Sanofi-Avensis čelí podezření, že se snažila v Německu vydělávat na lécích, jejichž doba použitelnosti se blížila konci. Léky, které měly být expedovány do Severní Koreje v rámci humanitární pomoci, se objevily na německém trhu. Sanofi-Avensis kvůli tomu obvinil distributora MTI, že za jeho zády léky prodal do Německa, nakonec ale byli zadrženi i manažeři farmaceutické firmy, uvedl Der Spiegel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ve čtvrtek byla podniknuta razie v 17 kancelářích a bytech manažerů farmaceutických firem. Polovina z nich patřila Sanofi nebo lidem s ní spolupracujícím. Prohledány byly i budovy vedení Sanofi v Berlíně a Hamburku, přiznala pátá největší farmaceutická firma na světě.

Sanofi přitom původně tvrdila, že léky, jejichž doba použitelnosti se blížila ke konci, prodala se slevou společnosti MTI. Ta je měla poslat jako humanitární pomoc do KLDR, ale neučinila tak. Sanofi ji proto chtěla nechat stíhat.

Většina z medikamentů se vrátila do německých obchodů. Podle prokuratury to byl záměr. Stížnosti Sanofi na MTI se podle ní ukázaly jako nepodložené. Prokuratura dospěla k závěru, že tvrzení o dodávce humanitární pomoci je jen bájí.

Na "pomoc" třetímu světu měla putovat antidepresiva

V posledních sedmi letech Sanofi-Aventis dodal léky za 100 miliónů eur MTI. Většina z nich by však nebyla v zemích třetího světa použitelná. Jednalo se zejména masti proti plísním na nohou nebo antidepresiva. Jen minimum z léků, které koncern dodal MTI, je na celosvětovém seznamu léků určených pro humanitární pomoc. Prokuratuře připadalo velmi podivné, že na balíčcích nejsou žádné informace v korejštině, vše bylo jen v němčině podle německých nařízení.

Podle šéfa MTI Carla-Heinze Richtera, šlo o léky s omezenou dobou použitelnosti, které se smí prodávat v Německu jen ve speciálních obchodech. Farmaceutické firmy ale nedávají slevy na léky s procházející dobou použitelnosti a nedodávají je do těchto prodeje. Místo toho je dávají na export. Sanofi tak vytvořila legendu o dodávkách léků do komunistické Koreje.

Reklama

Výběr článků

Načítám