Hlavní obsah

Německá restaurace zakázala vstup Scholzovi. Nesplnil prý předvolební slib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz dostal zákaz vstupu do jedné restaurace ve vestfálském Münsteru. Demonstrativně jej vyhlásil majitel podniku za to, že šéf berlínského kabinetu nedodržel předvolební slib ohledně daňového zatížení gastronomických zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Kleiner Kiepenkerl v centru Münsteru

Článek

Jde konkrétně o to, že od 1. ledna příštího roku se v německých barech a restauracích zvýší daň z přidané hodnoty (DPH) ze sedmi na 19 procent.

Provozovatelé podniků to podle svých slov budou muset promítnout do cen, v důsledku čehož se obávají odlivu zákazníků a vlny bankrotů.

„Dělám si velké starosti o paměťovou kapacitu našeho kancléře. Dokud to nevysvětlí a neomluví se, má zakázaný vstup do našeho domu. A určitě nejen u nás,“ čílí se podle deníku Bild Moritz Ludorf, majitel münsterského podniku Kleiner Kiepenkerl.

Německá vláda zavedla nižší sazbu DPH pro gastronomická zařízení v době koronavirové pandemie, aby jejich provozovatelům ulevila.

Scholz v kampani před volbami v roce 2021, tehdy ještě jako ministr financí, sliboval, že „toto snížení už nikdy nezrušíme“. Nyní ale vláda prosadila návrat k 19 procentům, aby zacelila výpadek rozpočtových příjmů.

„Je to facka,“ láteřil dále Ludorf s tím, že nižší DPH využili restauratéři k vylepšení platů svých zaměstnanců, protože to bylo „nanejvýš nutné“.

Bylo by prý obtížné jim to nyní sebrat, takže to majitelé podniků budou muset přenést na hosty. „Celá naše branže silně pochybuje, že by to zákazníci akceptovali,“ dodal.

„Krveprolití v gastronomii“

S kritikou se rozhodnutí vlády sociálního demokrata Scholze setkalo i v Bavorsku, jehož zemský kabinet se obává i negativního dopadu na turistický ruch.

„Konkurence v Rakousku a Česku bude moci nabídnout příznivější ceny než naši hoteliéři a majitelé restaurací,“ varoval generální tajemník konzervativní Křesťanskosociální unie (CSU) Martin Huber.

Ještě ostřejší byl bavorský ministr hospodářství Hubert Aiwanger. „Koaliční spolková vláda páchá v gastronomii krveprolití a zasahuje jádro společenského života, když zdražuje posezení u jídla,“ zdůraznil.

Majitel restaurace v Rakousku to tvrdě schytal za větu o vepřovém mase

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám