Hlavní obsah

Německá krajní pravice chce poprvé postavit kandidáta na kancléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Alternativa pro Německo chce jít do příštích celostátních voleb poprvé s vlastním kandidátem na nejvyšší exekutivní funkci. Nedávný průzkum preferencí straně přisoudil vysokých 18 procent a nahrává jí nespokojenost s rostoucí migrací. I tak se ale ukazuje, že její vůdci zůstávají pro většinu Němců nepřijatelní.

Foto: Profimedia.cz

Spolupředsedové AfD Alice Weidelová a Tino Chrupalla na tiskové konferenci před schůzí parlamentní frakce strany

Článek

„Můžete si hodně věřit, ale kdo bude opravdu kandidovat, to necháváme zatím otevřené.“ Těmito slovy reagovala spolupředsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová na otázku listu Bild, zda to bude ona, kdo by měl v příštích celostátních volbách v Německu za stranu ucházet o kancléřský post.

Oznámení AfD o postavení vlastního kandidáta znamená svého druhu přelom. Od svého vzniku v roce 2013 to strana, označovaná nejčastěji jako krajně pravicová a populistická, nikdy neudělala – evidentně proto, že její koaliční potenciál se vždy blížil nule.

Němečtí politici si předhazují, kdo krmí hlasy protestní Alternativu

Zahraniční

Účast AfD ve spolkové vládě se i teď jeví jako nepravděpodobný, ovšem do řádného termínu příštích celoněmeckých voleb na podzim 2025 zbývají ještě více než dva roky. Podle nedávného průzkumu preferencí do spolkového sněmu by AfD volilo asi 18 procent Němců, tedy mnohem více než před rokem. Straně, která se profiluje jako protiimigrantská, navíc nahrává zesílený proud přistěhovalců do Německa, což místně přináší problémy.

Nenechme jim prostor

Politici Křesťanskodemokratické strany (CDU), která má aktuálně mezi voliči největší podporu, si podle všeho nebezpečí z pravého okraje politického spektra uvědomují. „Musíme být schopni řešit aktuální problémy lidí, a ne nechávat prostor někomu jinému. Někdy i slovy, která se na první pohled nemusí líbit,“ řekl podle listu Berliner Zeitung předseda CDU Friedrich Merz. A dodal, že jeho strana staví vůči Afd „neproniknutelnou zeď“.

Kontrarozvědka označila mládežníky AfD za pravicové extremisty

Zahraniční

Že to AfD bude mít těžké i při relativně vysokém zisku hlasů, ukazují opakující se průzkumy agentury INSA Consulere. Podle nich patří spolupředsedové AfD Alice Weidelová a Tino Chrupalla mezi vůbec nejméně oblíbené německé politiky a daleko zaostávají např. za současnými ministry.

Jádro voličské podpory AfD leží ve spolkových zemích na východě Německa, tedy na území někdejší NDR. Ve třech z nich – v Braniborsku, Durynsku a Sasku – se budou konat zemské volby již příští rok a jejich výsledky a zejména skládání koalic mohou hodně napovědět, jaké šance bude mít strana na celoněmecké úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám