Hlavní obsah

Německá klimatická extremistka půjde na osm měsíců do vězení za blokování silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlínský soud odsoudil klimatickou extremistku Caroline Schmidtovou, členku hnutí Letzte Generation (Poslední generace), k osmi měsícům vězení nepodmíněně za to, že se účastnila tří případů blokování silnic.

Caroline Schmidtová na únorové blokádě v Kolíně nad RýnemVideo: Reuters

 
Článek

List Teller Report upřesnil, že se Schmidtová ve dvou případech přilepila k silnici lepidlem a ve třetím se o to pokusila. Jedná se o vůbec nejvyšší trest odnětí svobody, který kdy klimatický extremista blokující silnici dostal.

Německý deník Kölner Stadt-Anzeiger uvedl, že osmiměsíční trest Schmidtová dostala mimo jiné kvůli tomu, že u soudu neukázala „žádné pochopení“.

S tím ale odsouzená nesouhlasí. „Právě proto, že to chápu, protestuji. A moje chápání je podpořeno poznatky vědy,“ měla soudu po vynesení rozsudku říct Schmidtová.

Klimatičtí extremisté udeřili v Berlíně na 23 místech. Policie je do dvou hodin rozehnala

Evropa

Odsouzena přitom má být za pokus o nátlak, jakož i za nátlak a odpor proti policistům. Jak poukázal web stanice RBB24, rozsudek zatím není pravomocný a Schmidtová se proti němu může do týdne odvolat.

Poslední generace informovala na sociální síti X, že Schmidtová chce i přes trest v protestech nadále pokračovat.

Blokování silnic

Poslední případ blokování silnic se přitom datuje na pondělí, kdy klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili více než 20 blokád.

Policie kvůli nim musela vyčlenit zhruba 500 policistů, kteří byli připraveni proti extremistům zakročit. Zároveň vyzvala všechny řidiče, aby zachovali klid. Jeden z nich to ale nevydržel a jednoho demonstranta zasáhl pepřovým sprejem do obličeje.

Klimatičtí extremisté musejí zaplatit vyčištění Braniborské brány. Levné to nebude

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám