Hlavní obsah

Německá CDU si zvolila nového předsedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) na pátečním sjezdu zvolila novým předsedou Friedricha Merze, který v čele největší opoziční strany střídá dosavadního šéfa Armina Lascheta. Delegáti sjezdu sobotní volbou podle očekávání potvrdili prosincový výsledek vnitrostranického referenda, které se pro Merze jasnou většinou hlasů vyslovilo.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Nový předseda CDU Friedrich Merz

Článek

Merz nyní musí stranu sjednotit, vyvést CDU z vnitřní krize po loňské porážce v parlamentních volbách a najít nový směr, který strana po politickém odchodu své kancléřky Angely Merkelové hledá. To vše již Merz v projevu přislíbil.

„Pokud se budeme hádat a vysílat protichůdné signály, tak se nám to nepodaří,“ zdůraznil dnes Merz. „Pokud budeme otevření zajímavým diskuzím a pokud budeme jednotní, tak může být v naší porážce nový začátek,“ uvedl.

V loňských zářijových parlamentních volbách skončila CDU spolu se svou sesterskou bavorskou Křesťansko-sociální unií (CSU) s 24,1 procenta hlasů druhá s nejhorším výsledkem v historii spolkové republiky. „To, co se loni stalo, to už se nesmí a nebude opakovat,“ řekl Merz.

Scholz i Merz válčí se svým starým já

Evropa

Merzovo zvolení bylo označováno za formalitu, protože jeho konkurenti z vnitrostranického referenda, kterými byli zahraničněpolitický expert CDU Norbert Röttgen a někdejší šéf úřadu kancléřky Merkelové Helge Braun, na sjezdu nekandidovali.

Média ale s napětím očekávala, jakou podporu mezi 1001 delegáty bude Merz mít. Podle výsledků, které oznámil generální tajemník strany Paul Ziemiak, hlasovalo 983 delegátů, platných hlasů bylo 967 a pro Merze jich bylo 915.

Reklama

Výběr článků

Načítám