Hlavní obsah

Německá buňka Alžířanů byla ve spojení s lidmi z okolí pařížských atentátníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie zabránila čtvrteční razií ve třech spolkových zemích teroristickému útoku v rané fázi přípravy, uvedla v pátek agentura DPA. Policisté zatkli tři osoby, z nichž dvě se na plánování útoku přímo podílely. Hlavní podezřelý, 34letý Alžířan, se údajně stýkal s osobami z okolí teroristů, kteří spáchali 13. listopadu atentáty v Paříži.

Foto: Reuters

Alžířan zadržený v Dolním Porýní - Vestfálsku na snímku ze Sýrie, kde bojoval.

Článek

Policie má údajně k dispozici fotografie, které dokazují, že jeden z podezřelých absolvoval v Sýrii bojový výcvik a stýkal se s osobami z okolí pařížských atentátníků. Do Německa se  Alžířan údajně dostal loni 28. prosince spolu se svou manželkou na falešný syrský pas. V minulosti prý používal přinejmenším tři falešná jména.

„U teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu jsme viděli, že IS vědomě ukrývá teroristy mezi uprchlíky,” uvedl šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky.

Podle policie plánovali čtyři Alžířané útok v Berlíně. Protože byl atentát v rané fázi plánování, konkrétní nebezpečí nehrozilo. Při domovních prohlídkách údajně policisté nenašli ani žádné „nebezpečné předměty”.

Spekulace, že atentát mířil na berlínské Alexandrovo náměstí či turisty oblíbené kontrolní stanoviště z dob studené války Checkpoint Charlie, nejsou podle pátečního prohlášení zastupitelství pravdivé.

V Německu žije podle nedávného prohlášení šéfa BfV zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám