Hlavní obsah

Průlom v Německu. Voliči darovali Alternativě první křeslo zemského rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá politická scéna se vzpamatovává ze zemětřesení. Protestní Alternativa pro Německo (AfD) získala v neděli ve východoněmeckém Durynsku, kde nese označení krajně pravicová, poprvé v dějinách Spolkové republiky křeslo zemského rady, tedy okresního správce.

Foto: Profimedia.cz

Robert Sesselmann, první zemský rada za AfD, promlouvá na předvolebním shromáždění

Článek

Robert Sesselmann (50) v nedělním druhém kole v Sonnebergu se ziskem 52,8 procenta hlasů porazil dosavadního radního Jürgena Köppera (57) z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na jeho podpoře se přitom v málokdy vídaném souznění shodly všechny hlavní zbývající strany odleva doprava – od Levice přes Zelené a sociální demokracii až po liberály z FDP.

Sesselmann a AfD v předvolební kampani vsadili především na celostátní témata, jako je kontroverzní zákon o vytápění, vysoká inflace nebo zvýšený počet uprchlíků.

Nový správce zemského okresu se narodil v Sonnebergu, vyrůstal v Chemnitzu a vystudoval práva v Lipsku. Od roku 2013 je právníkem a specialistou na pracovní právo. Otec tří dětí v roce 2019 usedl v zemském sněmu v Erfurtu za AfD.

AfD je už druhá. Krajní pravice v Německu dále posiluje

Evropa

„Skvělé. Jsme na cestě stát se lidovou stranou,“ netajil se Sesselmann spokojeností.

Tino Chrupalla (48), spolupředseda AfD, se na Twitteru radoval: „Toto byl jen začátek.“

Durynský premiér Bodo Ramelow (Levice) naopak vidí volební úspěch AfD jako „signál nespokojenosti“.

Výsledek hluboce šokoval Ústřední radu Židů v Německu. „Máme co do činění s protržením hráze, které demokratické politické síly v této zemi nemohou jednoduše akceptovat,“ řekl Josef Schuster (69), lékař a předseda rady.

Charlotte Knoblochová (90), Schusterova předchůdkyně, míní, že voliči AfD „napsali vykřičník demokracii demokratickými prostředky“.

Lidé se netají „blbou náladou“

List Bild se přímo v ulicích Sonnebergu, centru druhého nejmenšího okresu v Německu, dotazoval místních, proč podpořili Alternativu.

Anja Mayová (54), vystudovaná zootechnička, která nyní pracuje jako zdravotní sestra, odpověděla: „Pro mě přicházela v úvahu pouze AfD, protože nutně potřebujeme změnu. Pro seniory, kteří často celý život tvrdě pracovali, se nedělá nic, nebo příliš málo.“

Andrea Lippmannová (64) pracuje v Kauflandu: „Udělala jsem to jako můj manžel a volila jsem AfD. Mám ještě dva roky do důchodu, který pak bude 600 eur (14 200 korun). Přestože budu mít odpracováno 37 let a vychovala jsem děti.“

Kelly Friedrichová (27), zdravotní sestra v geriatrii: „Volila jsem AfD, protože se bojím, když musím večer jít sama městem. Všude, kam jdu, potkávám jen skupinky mladých cizinců. Bojím se, že mě jednou budou obtěžovat. Nejsem spokojená ani s politikou pro matky – se tříměsíčním synem Levym bychom stáli o větší podporu a ocenění.“

Krize násobí obavy

Komunální volby v okrese na hranici s Bavorskem vzbudily celostátní pozornost. AfD je v současné době v průzkumech na vzestupu, zejména ve východních spolkových zemích. V Durynsku, kde ji vede Björne Höcke (51), ji Spolkový úřad na ochranu ústavy, tedy německá kontrarozvědka, klasifikuje jako prokazatelně pravicově extremistickou a sleduje ji, připomněla televize ARD.

Guido Fischer, komentátor stanice Mitteldeutscher Rundfunk, má v komentáři s názvem „Z přesvědčení, frustrace a protestu“ za to, že spojenectví všech stran Sesselmannovi pravděpodobně více pomohlo, než uškodilo.

„I když se na první pohled zdá, že se okresu Sonneberg ekonomicky daří docela dobře, důvodů k frustraci je dost. Pokračující krize, z nichž Sesselmann těžil, zůstávají zdrojem rozladění. Pandemie koronaviru rozdělila zemi. Válka na Ukrajině příkopy ještě prohlubuje. Mnozí pochybují, že je správné posílat na Ukrajinu další a další zbraně. Ceny energií jsou obrovskou zátěží pro soukromé osoby a zejména pro ekonomiku. Opět se projevují existenční obavy,“ upozorňuje komentátor.

Navíc se Sesselmann obratně postavil do pozice antizeleného. „Zpackaným zákonem o vytápění Roberta Habecka, zeleného ministra hospodářství, a svým postojem k uprchlické politice poskytli Zelení AfD také dvě příležitosti, které Robert Sesselmann proměnil ve volební vítězství,“ upozorňuje Fischer.

Jasně daný manévrovací prostor

Jako budoucí okresní správce bude mít pro AfD jeviště, například i pro protesty proti ubytování uprchlíků. Sesselmann však nemá příliš velký manévrovací prostor. Podle zákona stojí okresní správce v čele okresního úřadu a vykonává rozhodnutí okresního zastupitelstva – jeho funkce často připomíná funkci obchodního ředitele.

Jako vedoucí okresní správy bude muset v budoucnu realizovat především rozhodnutí okresního zastupitelstva, ale také zemského sněmu a Spolkového sněmu. Kromě toho může prosazovat regionální záležitosti, jako je péče o denní stacionáře nebo obnova budov a silnic.

Němečtí Zelení terčem posměchu. Ostatním vnucují tepelná čerpadla, sami ho doteď nemají

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám