Hlavní obsah

Němci označili za zdroj ptačí chřipky divoké ptáky

RIEMS

Virus ptačí chřipky objevený na východočeské drůbeží farmě v Tisové a nákaza, která se tento týden objevila v bavorském Norimberku, mají stejný původ. Potvrdil to ve čtvrtek německý Spolkový výzkumný institut pro zdraví živočichů. Průzkum genotypu ukázal, že viry z obou míst se shodují z 99,2 procenta.

Článek

Vědci přesto považují za nepravděpodobné, že by se virus dostal z českého chovu do Německa a nakazil tam divoké ptactvo. "Tento způsob by byl velmi nepravděpodobný. Z vědeckého hlediska není takové přímé spojení pravděpodobné," prohlásila mluvčí institutu Elke Reinkingová. 

Vědci vycházejí spíše z toho, že infikovaní divocí ptáci nakazili paralelně jak chov v Česku, tak své divoké souputníky, kteří potom zamířili do Norimberku. Je ovšem také možné, že divocí ptáci nejprve zanesli nebezpečný virus H5N1 do českého chovu a pak letěli dál do Bavorska.

Němečtí vědci původně nevylučovali, že k přenosu mohlo dojít při obchodu s drůbeží, existovaly totiž kontakty mezi závodem vzdáleným 50 kilometrů od Norimberka a zachvácenou drůbežárnou na Orlickoústecku.

V Norimberku bylo onemocnění dosud prokázáno u 18 volně žijících ptáků, minimálně u třetiny z nich šlo o agresivní variantu viru H5N1 potenciálně nebezpečnou pro člověka. Agentura DPA navíc uvedla, že velká podobnost je mezi nynějšími viry a viry z Kuvajtu zkoumanými v referenční laboratoři v britském Weybridge.

Reklama

Související články

Ptačí chřipka se rozšířila do Saska

Po Bavorsku se ptačí chřipka objevila v úterý v Sasku. U Lipska byly nalezeny tři uhynulé labutě a první testy ukázaly, že byly nakažené na člověka přenosným...

Výběr článků

Načítám