Hlavní obsah

Nekupujte od Židů. Moderátorka německé veřejnoprávní televize vyzývá k bojkotu izraelského zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O šok se postarala moderátorka německé veřejnoprávní televize SWR Helen Faresová. Ve videu, které si natočila a umístila na Instagram, vyzývá k bojkotu nejen izraelských, ale obecně všech výrobků, které mají něco společného s Židy. Současně propaguje aplikaci, která tyto výrobky rozpoznává, píše web týdeníku Focus. Je neuvěřitelné, že se v roce 2024 vzkřísilo nacistické heslo „Nekupujte u Židů“, reagoval spisovatel Hasnain Kazim.

Foto: Profimedia.cz

Helen Faresová

Článek

Faresová si ve svém příspěvku říká „paní Baklava“ podle orientální sladkosti. Ve videu prochází supermarketem a v angličtině sděluje své postoje a popisuje, proč například přestala kupovat čokoládový nápoj Alpro. Důvodem je to, že ho vyrábí společnost Danone. Francouzský potravinářský gigant totiž založil Isaac Carasso, příslušník sefardské židovské rodiny. Mimochodem, jeho syn Daniel musel kvůli nacistům v roce 1941 uprchnout z Paříže do USA.

Kromě výzev k bojkotu izraelského zboží Faresová propaguje aplikaci pro chytré telefony, která usnadňuje zjištění, zda produkty nebo jejich výrobci mají něco společného s Izraelem, a proto by se podle ní neměly kupovat. Video koluje na sociálních sítích a mnozí jejich uživatelé mají pocit, že se vzkřísilo nacistické heslo „Nekupujte u Židů“, píše web týdeníku Focus.

„Dnes je tomu šest měsíců, co teroristé Hamásu napadli Izrael, vraždili, znásilňovali a upalovali lidi zaživa. Více než tisíc lidí bylo zavražděno a Hamás stále drží rukojmí. Moderátorku SWR nenapadá nic jiného než inzerovat aplikaci, která detekuje značky spojené s Izraelem, aby lidé mohli tyto produkty bojkotovat. To je ‚Nenakupujte u Židů!‘ v roce 2024. Neuvěřitelné,“ rozčílil se například spisovatel Hasnain Kazim.

Propalestinská aktivistka vyzývala k bojkotu firmy Nike. V jejich botách

Koktejl

Prezident Německo-izraelské společnosti Volker Beck požaduje vysvětlení od Kai Gniffkeho, ředitele veřejnoprávní SWR, vysvětlení. „Nemyslím si, že takový antisemitský bojkot je slučitelný s mandátem veřejné služby,“ řekl Beck pro deník Bild.

Faresová se na své stránce popisuje jako „novinářka, aktivistka, moderátorka, autorka podcastů a psycholožka v oboru podnikání“. V SWR je součástí stálého moderátorského týmu show MixTalk.

Její projevy na internetu nejsou rozhodně neškodné. V jednom ze svých příspěvků například v souvislosti s válkou s Hamásem označuje izraelskou vládu za „fašistickou“. Jindy zase mluví o „apartheidu“, přestože izraelští Arabové zastávají ve státních funkcích a ve společnosti vysoké pozice. Když se s ní například pokoušel jeden uživatel sociální sítě debatovat a uvedl: „Bez Hamásu by k této válce nedošlo“, odpověděla mu: „To je tak historicky revizionistické a neinformované, že ani nevím, kde začít.“

Berlínská univerzita: zkopání židovského studenta je jen špička ledovce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám