Hlavní obsah

Propalestinská aktivistka vyzývala k bojkotu firmy Nike. V jejich botách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden se na univerzitě v San Diegu konala protiizraelská demonstrace. Vystoupila na ní také mladá žena, která vyzvala k bojkotu celé řady globálních společností. Byla mezi nimi také oděvní firma Nike, jejíž boty měla řečnice na nohou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena při svém proslovu uvedla, že seznam firem, které je podle jejího názoru potřeba bojkotovat, je dlouhý, a tak jich jmenovitě uvedla jen několik.

„Vyzýváme vás k bojkotu společností Starbucks, McDonald's, Disney, Nestlé, Coca-Cola, Pizza Hut, Burger King, Pepsi, Domino's, Papa John's, Nike, CeraVe a Airbnb, Subway, Walmart a Dasani,“ uvedla protestující ve videu zveřejněném na sociální síti X.

Bystrým pozorovatelům však neušlo, že zatímco mluvila, měla na sobě obuv právě od značky Nike.

Není zcela zřejmé, zda jde o originální boty, nebo falešnou napodobeninu, ale typické logo na straně dává jasnou představu o tom, jaký vztah žena k této značce má. Server Fox News upřesnil, že žena má podle všeho obutý model Air Force 1.

V komentářích pod videem se pak objevil také postřeh, že další z demonstrujících, kteří jsou na videu zachyceni, na sobě má model od značky Converse, jejímž majitelem je rovněž Nike.

Pro velké nadnárodní společnosti představuje současný konflikt mezi hnutím Hamás a Izraelem značný problém.

Obě strany totiž mají velké množství příznivců, a tak si firmy musejí dávat velký pozor, aby ve svých prohlášeních a rozhodnutích byly naprosto neutrální a nepřikláněly se k ani jedné straně.

Vyjádření je špatně, mlčení rovněž

Ale ani to nemusí stačit. Fox News s odvoláním na agenturu Bloomberg uvádí, že například mediální kolos Disney již dříve oznámil, že pošle milion dolarů (23,6 milionu korun) Červenému kříži a Červenému půlměsíci na poskytování lékařské péče a provoz krevních bank v postižené oblasti.

A k tomu přidá další milion pro neziskové organizace, které tam pomáhají především dětem. Přesto se na demonstraci v San Diegu i tato společnost dostala na „černou listinu“.

Firma Nike se podle Bloombergu k současnému konfliktu v Gaze veřejně zatím nijak nevyjádřila, pouze zaměstnanci dostali interní e-mail o ničivém dopadu násilí a zhruba o týden později následovala zpráva generálního ředitele Johna Donahoea, v níž odsoudil „strašlivé útoky v Izraeli a tragické ztráty na životech nevinných Izraelců a Palestinců“.

Podle Davie Teminové z poradenské společnosti Temin and Company, která se zaměřuje na krizové situace, tak nyní všichni ředitelé velkých firem řeší stejnou otázku, tedy co a jak říci nebo zda se vůbec vyjadřovat.

„Pokud něco řeknete, jde o to, co to je. Ale nebezpečné je i mlčení, protože i to je forma prohlášení, takže i mlčení může být ve výsledku kontroverzní,“ popsala Davia Teminová současnou situaci agentuře Bloomberg.

Sestra v akci. Jeptiška poslala k zemi aktivistu, jenž protestoval proti stavbě kostela

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám