Hlavní obsah

Nejtěžší měsíce jsou před námi, varuje Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se vrátí k vyrovnaným rozpočtům po překonání krize vyvolané nákazou novým typem koronaviru Sars-CoV-2, prohlásila kancléřka Angela Merkelová během svého středečního projevu před poslanci Spolkového sněmu. Země podle jejích slov prošla pandemií „zatím dobře“, kancléřka ale varovala, že před Německem je „obtížná fáze“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová během projevu ve Spolkovém sněmu

Článek

„Můžeme být hrdí na to, jak se Německo dosud z pandemie po ekonomické stránce dostalo,“ řekla Merkelová a pochválila návrh rozpočtu pro rok 2021.

„Spolkový rozpočet na rok 2021 pomáhá položit pevné základy pro budoucnost naší země,“ dodala. Rozpočet Německa na příští rok počítá se schodkem 96,2 miliardy eur (2,6 bilionu korun).

Nynější investice, které zvýší zadlužení Německa, označila za nezbytné ke zvládnutí situace. S nevídaným hospodářským propadem se podle kancléřky potýká celý svět. „Učinili jsme vše, abychom krizi čelili,“ řekla.

Do Saska bude možné jet na 24 hodin bez karantény

Evropa

„Nyní je to správné rozhodnutí, pak se musíme rychle vrátit k vyrovnaným rozpočtům. Je to nezbytný krok,“ řekla Merkelová. „Nemůžeme vše kompenzovat státní pomocí,“ uvedla kancléřka a pokračovala: „Ale vždy budeme přemýšlet o tom, jak můžeme vytvořit dlouhodobější mosty pro budoucnost.“

„Německo prošlo pandemií zatím dobře. Čeká nás však obtížná fáze. Složitější měsíce roku nyní přicházejí,“ varovala.

Můžeme mít přes 19 tisíc nakažených denně, varovala Merkelová

Evropa

„Všechna pravidla jsou k ničemu, pokud je lidé nedodržují. Musíme zhoršující situaci brát vážně. Musíme si uvědomit nebezpečí,“ apelovala Merkelová. Připomněla, že opatrnost lidí se snižuje úměrně tomu, jak lidé touží po blízkosti a veselí.

„Všichni chceme život tak, jak jsme ho měli dříve. Ale v současné době riskujeme, že vše, čeho jsme za posledních několik měsíců dosáhli, ztratíme,“ varovala kancléřka a dodala: „Chci udělat vše, co je v mých silách, abych zabránila celonárodnímu odstavení.“

Reklama

Výběr článků

Načítám