Hlavní obsah

Nejsem žádný extrémista, ale agenti ho ze mě dělají, tvrdil Džihádista John na nahrávce

Novinky, fia
Londýn

Britská organizace na ochranu vězňů Cage zveřejnila audiozáznam, na které Brit Mohammed Emwazi známý jako Džihádista John popisuje, jak při výslechu britskému agentovi vysvětloval, že není extrémista, neschvaluje teroristické útoky a je zastáncem umírněného proudu islámu. Část nahrávky zveřejnila v sobotu agentura Reuters.

Nejsem žádný extremista, tvrdil Džihádista John na nahrávceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na nahrávce z roku 2009 Emwazi, který byl později identifkován jako nechvalně proslulý vrah rukojmích Islámského státu, popisuje, jak mu tajné služby údajně vyhrožovaly.

Nahrávku pořídil v roce 2009 Asim Qureshi z organizace Cage. Emwazi v rozhovoru s ním popisuje výslech vedený agentem britské tajné služby MI5, jenž se ho vyptával na jeho názor na teroristické útoky. Na otázku, co si myslí o útocích v Londýně z července 2005, podle svých slov odpověděl: „Ale ne, nevinní lidé zemřeli, nemyslíte? Podle mě je to extrémismus.“ Další otázka směřovala na Afghánistán a na útoky z 11. září 2001. „To je špatná věc, stala se špatná věc. Co ode mě chcete slyšet? Kdybych měl možnost ty životy vrátit zpět, vrátil bych je zpět,“ vyjádřil se prý k útokům na New York a Washington.

V dalších odpovědích přiznává židům a všem ostatním právo na své vyznání a prohlašuje, že islám nikoho k ničemu nenutí.

Extrémistu se z něj prý snažili udělat

Nahrávka byla pořízena poté, co byl Emwazi deportován z Tanzanie. Agent mu prý vyhrožoval, že bude pod přísným dohledem tajných služeb, a obvinil ho z toho, že se chystá do Somálska účastnit se teroristického výcviku.

„Nakonec ke mně přišel, podíval se na mě a řekl mi: ‘Stejně si myslím, že se chystáš do Somálska na výcvik’. Řekl jsem mu: ‘Po tom, co jsem vám právě řekl, když víte, že to, co se stalo, je podle mě extrémismus, pořád tvrdíte, že já jsem extrémista?’ A on na mě začal tlačit, snažil se mi vkládat slova do úst a říkal: ‘Ne, ty děláš tohle a tohle a tohle, my tě budeme bedlivě sledovat, Mohammede, už to děláme. Budeme tě sledovat.’ Tak mi vyhrožoval,” tvrdí na nahrávce Džihádista John.

Emwazi - britský vystudovaný programátor původem z Kuvajtu - byl identifkován jako Džihádista John známý z videozáznamů Islámského státu, na nichž vraždí britská, americká a japonská rukojmí a zajaté syrské vojáky. Objevuje se zahalený v černém oděvu s nožem a bezchybnou britskou angličtinou vzkazuje svá poselství.

Qureshi, který fragment nahrávky zveřejnil, bývá terčem kritiky za to, že viní britskou tajnou službu, že to byla ona, kdo způsobil Emwaziho radikalizaci. MI5 na něj údajně tlačila, aby se stal jejím informátorem. Při své poslední cestě do Kuvajtu v roce 2013 byl Emwazi opět vyslýchán. O tři dny později ale bez problémů odcestoval přímo do Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám