Hlavní obsah

Polská diplomacie se snaží zabránit „potratové turistice” do Česka

Polská diplomacie intervenovala v Praze kvůli návrhu zákona, na kterém pracují čeští senátoři a který by umožnil Polkám nechat si v Česku legálně provést umělé přerušení těhotenství, zakázané v Polsku, upozornil polský list Gazeta Wyborcza. Senátní novelu náměstek polského ministra zahraničí označil za povzbuzování Polek k obcházení zákonů vlastní země.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V silně katolickém Polsku jsou od podzimního nálezu ústavního soudu, jehož členy většinou dosadila vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost, potraty prakticky zakázány, a to i v případě, že plod je vážně poškozen.

Tato situace vyvolala velké protesty, ale vláda PiS demonstracím neustoupila, a tak se podle deníku dá čekat, že Polky budou hledat pomoc v zahraničí, kde je interrrupce vážně poškozeného plodu legální, například v sousedním Česku. Vládní strana se tak obává "potratové turistiky".

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Evropa

„Je to naprosto standardní diplomatické počínání,“ sdělil deníku náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Senk o krocích polského velvyslanectví, které se u českých úřadů domáhalo respektování polských „kulturních hodnot“.

Gazeta Wyborcza připomněla, že český týdeník Respekt minulou neděli psal o březnovém dopisu z polského velvyslanectví českému ministerstvu zdravotnictví, aby Česko neulehčovalo Polkám potraty. Dopis, pod kterým je podepsán polský chargé d’affaires Antoni Wrenga, se týkal novely zákona o umělém přerušení těhotenství, kterou aktuálně horní komora parlamentu projednává. Ta má vyjasnit podmínky, za nichž mohou v Česku podstoupit interrupci cizinky. Česká strana ale odepsala Polákům, že zvažovaná řešení jsou v souladu s právem Evropské unie, dodala Gazeta Wyborcza.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

„Monitorování legislativního procesu v zemích působení, zejména v oblastech, které se týkají či mohou týkat v podstatné míře polských občanů, je nejen právem, ale i povinností polských velvyslanectví," sdělil náměstek Szynkowski zpravodajskému serveru Onet. Deníku Gazeta Wyborcza pak náměstek objasnil iniciativu s dopisem podrobněji: „Situace, ve které se objeví legislativní návrh, jehož záměrem je povzbuzovat cizince k obcházení zákonů své vlasti, představuje modelový příklad odůvodňující aktivitu diplomatického zastoupení, a to v každé zemi a každé oblasti,“ zdůraznil.

Po potratech na řadě rozvody? Kampaň v Polsku sílí

Zahraniční

Pokud horní komora ve druhém kole novelu přijme, pošle ji do legislativního procesu. Sněmovna ale předlohu s největší pravděpodobností nestihne schválit do říjnových voleb, čímž takzvaně spadne pod stůl.

Reklama

Výběr článků

Načítám