Hlavní obsah

Nedojde-li k dohodě, Mayová navrhne odklad brexitu o dva měsíce

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová zvažuje až dvouměsíční odklad odchodu Spojeného království z Evropské unie, pokud nebude schválena do 12. března dohoda o brexitu. Napsal to v neděli na svém webu britský list The Telegraph. Stanice BBC uvedla, že o návrhu odložit brexit do 23. května bude hlasovat už ve středu parlament.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Vládní činitelé podle deníku Daily Telegraph připravili sérii alternativních řešení ve snaze předejít rezignacím ministrů, kteří jsou v nadcházejícím týdnu rozhodnuti podpořit návrh části poslanců odmítnout odchod Británie z EU bez uzavření dohody.

Podle stanice BBC se několik umírněných konzervativních poslanců vedených Andrewem Percym a Simonem Hartem chystá ve středu v parlamentu předložit návrh, aby byl brexit odložen o dva měsíce, pokud nebude schválena dohoda o odchodu z EU do 13. března. Návrh konzervativců Percyho a Harta by kromě jasně stanoveného časového rámce předpokládal, že kontrola nad celým procesem zůstane vládě.

Jeho navrhovatelé předpokládají, že by mohli získat podporu poslanců, kteří by stěží podpořili radikálnější návrh labouristické poslankyně Yvette Coperové a konzervativce Olivera Letwina, který by umožnil poslancům převzít kontrolu celého brexitového procesu a v případě absence dohody rovněž do 13. března by předpokládal delší odklad brexitu.

V pátek se ukázalo, že Mayová může čelit další vzpouře vlastních poslanců a několika ministrů, pokud vláda nevyloučí brexit bez dohody. Ministři Greg Clark, Amber Ruddová  a David Gauke uvedli, že pro odklad zvednou ruku. Někteří uvedli, že to udělají i za cenu odchodu z funkce. [celá zpráva]

Hlasovat se zatím nebude

Ministerská předsedkyně už oznámila, že parlament nebude tento týden hlasovat o dohodě o brexitu. Hlasovat se o něm má do 13. března, tedy pouhých 17 dní před stanoveným termínem brexitu.

The Telegraph bez uvedení zdroje napsal, že vyrozuměl, že mezi plány připravenými činiteli Downing Street je oficiální žádost podaná Bruselu o odklad brexitu, pokud nebude do 12. března dosaženo dohody.

List The Guardian s odvoláním na unijní zdroje napsal, že předseda Evropské rady Donald Tusk je v případě, že by se Mayové nepodařilo získat v parlamentu podporu pro dohodu, nakloněn prodloužení vyjednávání o 21 měsíců, tedy do roku 2021.[celá zpráva]

Brexit
Británie by měla Evropskou unii opustit letos 29. března. Pokud se do té doby nedohodne na „rozvodové” smlouvě s EU, nastane takzvaný tvrdý brexit. Dohodu, kterou vyjednala premiérka Mayová, britští poslanci neschválili. Problém představuje zejména takzvaná irská pojistka, která má zabránit tomu, aby mezi unijním Irskem a Severním Irskem patřícím k Británii nevznikla pevná hranice. Unii opouští Britové na základě výsledků referenda z roku 2016, v němž se těsná většina (51,9 procenta) lidí vyslovila pro odchod z Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám