Hlavní obsah

Nazývejme Ukrajinu opět Maloruskem, navrhují ruští nacionalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský poslanec za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského požádal jazykové regulátory z Ruské akademie věd o to, aby Ukrajinu v ruštině opět přejmenovali na Malorusko, jak se říkávalo této zemi od 14. století až do bolševické revoluce roku 1917.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Stopy po ostřelování na budově v Kramatorsku

Článek

"Výraz Malorusko je záhodno využívat rovnoprávně s výrazem Ukrajina. Začít je třeba s politiky a novináři, pak se chytí i veřejnost," řekl poslanec Michail Děgťarjov listu Izvestija. Navíc prý výraz Ukrajina vymysleli a prosadili Poláci.

Avšak Leonid Krysin, který má v příslušném ústavu akademie věd na starosti moderní ruštinu, pokládá výraz Malorusko za takový archaismus, že ve srovnání s Ukrajinou opravdu zní pramálo samostatně a spíše imperiálně - a nejspíše proto se z jazyka vytratil. Opětovné oživení by tedy potřebovalo opravdu závažné argumenty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krysin také připomněl jiného západního souseda, kterému ruský výraz Bělorusko tak vadí, že Moskva navzdory tradici a jazykovým normám v oficiálních dokumentech raději používá běloruský výraz "Belarus", aby nedráždila spojence.

Agentura Interfax dodala, že v současnosti výrazy Malorusko či Novorusko používají povstalci operující na východě Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Porošenko je ochoten obnovit příměří

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek v telefonátu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem uvedl, že je ochoten obnovit příměří se separatisty....

Ukrajinské síly obklíčily Mykolajivku

Ukrajinské jednotky při své ofenzívě proti proruským separatistům na východě Ukrajiny údajně osvobodily městečko Mykolajivka (rusky Nikolajevka) v Doněcké...

Výběr článků

Načítám