Hlavní obsah

Nazi, napsali sprejeři na Churchillův pomník v Budapešti. Před lety ho měli za sionistu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Zatím neznámí pachatelé posprejovali sochu někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla v budapešťském Městském parku (Városliget). Web index.hu ve středu informoval, že na podstavec sochy nasprejovali nápis Nazi a zkratku BLM, která označuje hnutí Black Lives Matter stavějící se za práva černochů v USA.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Pracovník úklidové firmy čistí posprejovaný pomník Winstona Churchilla v Budapešti

Článek

Po smrti černocha George Floyda, který v americkém Minneapolisu zemřel poté, co mu policista klečel na krku, se v různých částech světa přehnala vlna protestů a zároveň i poškozování a ničení soch politiků, kteří podle hnutí BLM představují útlak. Tato vlna již zasáhla i maďarské hlavní město.

Churchillova socha byla v Budapešti odhalena v roce 2003. Od té doby byla poškozena již čtyřikrát. Většinou byla polita rudou barvou.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Nacista i sionista zároveň?

Někdejší válečný britský premiér byl tentokrát sprejery označen za nacistu, přitom právě on výrazně přispěl k porážce nacistického Německa. Podobně historicky mimo byl sprejerský nápis v roce 2009, který ho označil za sionistu, ačkoliv jím vedená vláda v první polovině 40. let omezovala židovské přistěhovalectví do mandátní Palestiny.

Aktivisté sympatizující s hnutím Black Lives Matter chtějí jen ve Velké Británii odstranit 78 soch. Jsou mezi nimi sochy králů, ale také Olivera Cromwella, dobrodruha a mořeplavce Sira Francise Drakea či kapitána Cooka. V Londýně byly také poškozeny sochy Churchilla, ale i Mahátmá Gándhího, protože se podle protestujících za svého života dopustili rasistických vyjádření.

KOMENTÁŘ: Orwellovské strhávání soch – Alex Švamberk

Komentáře
Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Zkratka BLM (Black Lives Matter) na pomníku Winstona Churchilla v Budapešti.

Reklama

Výběr článků

Načítám