Hlavní obsah

Zelenskyj míří na summit NATO. Máme signály, že se o některých formulacích diskutuje bez Ukrajiny, napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj míří do Vilniusu, kde se koná summit NATO. V úterý večer se zúčastní slavnostní alianční večeře, ve středu pak bude přítomen na ustavujícím zasedání Rady NATO-Ukrajina. Sdělil to podle listu Ukrajinska pravda generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Rád prezidenta Zelenského přivítám dnes (v úterý) večer během večeře a na zítřejším (středečním) ustavujícím zasedání Rady NATO-Ukrajina,“ řekl Stoltenberg v odpovědi na otázku novinářů ohledně Zelenského možného odmítnutí návštěvy, pokud Ukrajina nedostane pozvání stát se členem Severoatlantické aliance.

Stoltenberg také podle Ukrajinské pravdy zdůraznil, že spojenci pošlou „silnou pozitivní zprávu“ ohledně cesty Ukrajiny k členství v NATO.

Zelenskyj na Twitteru potvrdil, že Ukrajina bude zastoupena na summitu NATO. Vyjádřil ale znepokojení nad jednáním aliance o Ukrajině. „Je bezprecedentní a absurdní, když není stanoven časový rámec pro přistoupení i plnohodnotné členství Ukrajiny v alianci,“ napsal.

Podle ukrajinského prezidenta se zdá, že zatím není připravenost pro pozvání či členství Kyjeva v NATO. Severoatlantická aliance už v roce 2008 uvedla, že se Ukrajina stane členskou zemí. Otázkou nadále zůstává, kdy se tak stane. „Obdrželi jsme signály, že se o některých formulacích diskutuje bez Ukrajiny. Nejistota je slabost, a o tom na summitu otevřeně promluvím,“ dodal Zelenskyj.

Summitu ve Vilniusu se účastní mimo jiné americký prezident Joe Biden, který se se Zelenským setká ve středu na dvoustranném jednání.

Česko zastupuje na vrcholné schůzce český prezident Petr Pavel. Kromě Ukrajiny jsou nejdůležitějšími tématy summitu přijetí Švédska do Aliance, další posilování východního křídla NATO a výdaje členských zemí na obranu.

Summit NATO vyjasní budoucí pozici Kyjeva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám