Hlavní obsah

Přehlídka jednoty a síly. Začíná největší letecké cvičení NATO v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vedením Německa začíná v pondělí letecké cvičení Air Defender 23, které je největší v dějinách Severoatlantické aliance. Manévry, které potrvají do 23. června, se odehrají nad Německem a částmi Severního a Baltského moře a zapojí se do nich 25 států včetně České republiky. Vedle členů NATO se akce účastní také Japonsko se Švédskem.

Foto: Profimedia.cz

Letouny NATO

Článek

Americká velvyslankyně v Německu Amy Gutmannová začínající cvičení označila za působivou ukázku připravenosti NATO.

„Pro každého, kdo to bude sledovat, to bude absolutně impozantní přehlídka jednoty, síly a  připravenosti,“ řekla Gutmannová před týdnem ve středu na tiskové konferenci v Berlíně. Německé letectvo k tomu dodalo, že veškeré operace se zaměří výhradně na nácvik obrany.

250 letadel a 2 tisíce letů

Nasazeno bude 250 letadel, které podniknout okolo 2000 letů. Do cvičení se zapojí také okolo 10 tisíc vojáků. Německá armáda a také NATO nevylučují, že kvůli manévrům mohou být zpožděny civilní lety. Podle prohlášení německého letectva by omezení neměla překročit řády minut.

Pro manévry jsou v německém vzdušném prostoru vyčleněny tři rozsáhlé oblasti, konkrétně na jihozápadě země, na severovýchodě včetně Baltu a na severu se zapojením oblastí nad Severním mořem.

Skupina států NATO by mohla vyslat své vojáky na Ukrajinu, uvedl bývalý šéf Aliance Rasmussen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám