Hlavní obsah

NATO kvůli Rusku posiluje hlídky nad Pobaltím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Počínaje prvním srpnem začnou bojové letouny Německa, Maďarska a Itálie hlídkovat ve vzdušném prostoru nad Pobaltím. Jde o součást kontrolní mise NATO. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu posílila Severoatlantická aliance vzdušné hlídky nad východními zeměmi.

Maďarské gripeny

Článek

V nadcházejících měsících se čtyři maďarské gripeny a zhruba osmdesát lidí zúčastní mise na letecké základně Šiauliai v Litvě. Čtyři německé eurofightery budou v estonském Ämari, další eurofightery z Itálie budou umístěny v Malborku v Polsku.

„Hlídkování vzdušného prostoru je krásný příklad solidarity Aliance v praxi,“ uvedla mluvčí NATO Oana Lungescuová.

„V době, kdy se kvůli ruské válce proti Ukrajině zásadně změnila bezpečnostní situace v Evropě, jsou bojové letouny Aliance připraveny bránit vzdušný prostor NATO. Jsme stále ostražití,“ dodala.

České gripeny opět zamířily střežit vzdušný prostor nad Pobaltím

Domácí

Nové kontingenty nahradí jednotky z Belgie, Francie a Španělska, které hlídkovaly v oblasti od dubna. České gripeny operují nad Litvou od dubna a budou v tom pokračovat i po zbytek léta.

Letouny Aliance se střídají v hlídání pobaltského vzdušného prostoru od roku 2004, kdy Estonsko, Lotyšsko a Litva vstoupily do NATO, protože tyto země nedisponují vlastními bojovými letadly.

Rusko mezitím pokračuje v provokacích narušováním vzdušného prostoru i výsostných vod zemí NATO.

Rusko opět provokuje na hranicích NATO. Jeho vrtulník narušil vzdušný prostor Estonska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám