Hlavní obsah

NATO cvičí v Pobaltí tisíce vojáků

Riga

Severoatlantická aliance v Pobaltí zahájila rozsáhlé manévry za účasti 4700 vojáků z deseti členských států a asi osmi stovek vozidel. Podle agentury AFP jde o jedno z největších cvičení od ruské anexe Krymu a potrvá do 20. června. Šéf ruské diplomacie vzápětí varoval před „kontraproduktivním” rozšiřováním NATO na východ.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci na cvičení v Lotyšsku

Článek

"Umělé snahy NATO pokračovat ve svém rozšiřování na východ, stejně jako posilování vojenské infrastruktury u hranic s Ruskem jsou kontraproduktivní," prohlásil ministr zahraničí Sergej Lavrov po setkání se svým finským protějškem.

Tvrdil také, že rozšiřování NATO odporuje závazkům členských zemí aliance vůči Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a dohodám mezi aliancí a Ruskem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po březnové anexi Krymu, která vyděsila ruské sousedy, aliance posílila své aktivity u hranic s Ruskem, a to včetně i na území tří pobaltských republik. Estonsko, Litva a Lotyšsko, které vstoupily do NATO před deseti lety, se obávají rostoucí vojenské síly Ruska. Spojené státy kvůli uklidnění obav spojenců vyslaly do Pobaltí a Polska 600 výsadkářů.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Norští vojáci na cvičení

Moskva tvrdí, že vyslání dodatečných sil NATO do střední a východní Evropy, a to i jen na omezenou dobu, odporuje dohodám. Washington naopak obviňuje Rusko, že se pokouší změnit "architekturu evropské bezpečnosti", a tak spojenci musejí dát najevo odhodlání bránit každou píď území členských zemí NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám