Hlavní obsah

Naomi Campbellová soudu lhala o krvavých diamantech, uvedli svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Před haagským tribunálem pro válku v Sierra Leone, kde čelí obviněním z válečných zločinů Charles Taylor, vypovídala v pondělí herečka Mia Farrowová. Zpochybnila při tom svědectví modelky Naomi Campbellové, že nevěděla, že sáček se surovými diamanty jí věnoval právě Taylor. Bývalá agentka Campbellové, Carole Whiteová, doplnila, že supermodelka měla drahé kameny slíbeny a s diktátorem dokonce mírně flirtovala.

Článek

Farrowovou i agentku Campbellové Carole Whiteovou si soud předvolal právě kvůli výpovědi Campbellové z minulého týdne, která se lišila od předchozích výpovědí obou žen.

Campbellová vypověděla, že v roce 1997 po slavnostní večeři pořádané jihoafrickým prezidentem Nelsonem Mandelou, které se účastnil Charles Taylor, dostala sáček s diamanty. Uvedla, že jí jej dali dva neznámí muži a nevěděla, od koho špinavě vypadající kamínky jsou. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Mia Farrowová vypovídá před tribunálem Haagu.

"Co si pamatuji, je, že Naomi Campbellová řekla, že v noci byla probuzena, nějací muži klepali na její dveře. Byli posláni Charlesem Taylorem a dali jí velký diamant," uvedla k dění při snídani druhý den ráno Farrowová. "Taky řekla, že jejím záměrem je věnovat diamant Mandelově dětské charitě."

Whiteová doplnila, že Naomi Campbellové Taylor slíbil drahé kameny doručit. Dodala, že dvojice spolu mírně flirtovala.

Kameny modelka podle své výpovědi z minulého týdne druhý den ráno předala Jeremymu Ratctiffovi z Mandelova dětského fondu. Ten je fondu nikdy nesvěřil, prý se bál, že by to bylo nelegální. Nechal si je u sebe a o víkendu je předal jihoafrické policii, která potvrdila jejich pravost.

Campbellová nemusela říci vše

Whiteová už dříve před tribunálem vypověděla, že slyšela, že Campbellové Taylor osobně řekl, že kameny jsou od něj: „Paní Campbellová byla z diamantů vzrušená a pokračovala v hovoru o nich.“

Uvedla také, že modelka byla zklamaná, když viděla surové diamanty, které se neblýskají.

Pokud by se prokázalo, že diamanty jsou od Taylora, vyvrátilo by to jeho tvrzení, že nikdy neměl nic společného s krvavými diamanty z dolů v Sierra Leone, které pomáhaly financovat občanskou válku v zemi z let 1991 až 2001 a vzbouřeneckou skupinu RUF, která doly kontrolovala. Ta využívala dětské vojáky a svým nepřátelům usekávala končetiny.

Taylor jakékoli zapojení do konfliktu popírá, tvrdí, že se jen snažil v zemi dojednat mír.

Taylor se stal v roce 1997 prezidentem Libérie. V roce 2003 po bouřích odstoupil a odešel do nigerijského exilu. [celá zpráva]

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierra Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám