Hlavní obsah

Nalezli jsme nacistický poklad, zní opět z Polska

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět po čase rezonuje Polskem zpráva o ukrytém nacistickém pokladu: téměř padesát beden zlata se prý má nacházet pod zchátralým palácem v obci Minkowskie v Opolském vojvodství. Podobné informace o tajných pokladech z období druhé světové války se přitom v Polsku objevují poměrně často.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací britského Daily Mailu by se pod zdejším palácem mělo nacházet asi 28 tun zlata v hodnotě 15 miliard korun. Už několik let se pravidelně před začátkem léta objevují podobné záhadné informace, tuny zlata se ale stále objevit nepodařilo.

Co mělo být pod nevěstincem

„Součástí dosud neodhaleného pokladu pod palácem, který údajně sloužil jako nevěstinec pro nacisty, měli být hlavně cenné šperky ukradené na pokyn šéfa SS Heinricha Himmlera. Nedaleko Vratislavi, na území, které tehdy patřilo Německu, jej měli nacisté skrýt před postupující rudou armádou. Poklad měl posloužit jako fond na vytvoření čtvrté říše,“ informoval britský web odvolávající se na písemnost jednoho z důstojníků SS.

Ve starém rodinném sídle objevili sladký poklad, to nejlepší už má ale za sebou

Koktejl

Mezi doklady, které mají hledači pokladu údajně u sebe, se má nacházet i mapa a dopis vysokého důstojníka SS von Steina adresovaný jeho milence. Té údajně prozradil tajemství, kde se bedny se zlatem přesně nachází. Pátrání po nich vede šéf nadace Slezský most Roman Furmani, který už informoval, že na vykopávky má nadace všechna potřebná povolení a spolupracují s ministerstvem kultury i památkovým úřadem.

Po „zlatém“ vlaku pátrají dekády

Podobné informace o tajných nacistických pokladech skrytých v okolí Vratislavi a Walbrzychu se v polských i světových médiích objevují hlavně před začátkem okurkové sezony každoročně.

Chudý rybář objevil na pláži poklad, bude z něj milionář

Koktejl

K nejčastěji se opakujícím patří legenda o 150 metrů dlouhém obrněném vlaku, které měl obsahovat náklad až 300 tun zlata a dalších cenností uloupených nacisty. Tento vlak se údajně „vypařil“ v květnu 1945, kdy se k oblasti Slezska blížila rudá armáda.

Nacisté měli vlak schovat do tajného tunelu, který se však i přes nájezdy hledačů pokladů nikdy nepodařilo najít. „Po tomto pokladu se pátrá už desetiletí, ale zatím se nikomu nepodařilo spolehlivě dokázat jeho existenci,“ uvedl Tadeusz Slowikowski, který se dlouhodobě věnuje této problematice. Zdá se, že v těchto dnech přibyl další podobný mýtus.

Reklama

Výběr článků

Načítám