Hlavní obsah

Ve starém rodinném sídle objevili sladký poklad, to nejlepší už má ale za sebou

Anglii na půdě venkovského sídla našli 121 let starou čokoládu ze zásilky, kterou objednala královna Viktorie pro britské vojáky sloužící v Jižní Africe. Tato konkrétní tabulka čokolády nalezená v původní plechovce patřila britskému aristokratovi, který bojoval ve druhé búrské válce na přelomu 19. a 20. století.

Foto: National Trust/Victoria McKeown, Reuters

Čokoládu objevili společně s helmou.

Článek

„Už nevypadá příliš lákavě, je dávno po datu spotřeby a nejspíš byste si na ní o Velikonocích příliš nepochutnali, ale je stále celá a jedná se o vzácný nález,” řekla o čokoládě kurátorka Anna Forrestová z britské památkové správy National Trust.

Cukrovinku objevili spolu s helmou, která patřila siru Henrymu Edwardu Paston-Bedingfieldovi, ve starém rodinném sídle v Norfolku ve východní Anglii, po smrti jeho dcery. Na úzké plechovce, ve které byla čokoláda, je vzkaz od královny Viktorie pro vojáky „Přeji vám šťastný nový rok” a také portrét panovnice a nápis „Jižní Afrika 1900”.

Foto: National Trust/Victoria McKeown, Reuters

To nejlepší už má čokoláda za sebou.

Královna tehdy objednala 100 tisíc tabulek čokolády o hmotnosti zhruba 226 gramů, aby zlepšila morálku vojáku nasazených v Africe. V Británii působili tehdy tři hlavní výrobci čokolády - Cadbury, Fry a Rowntree - a všechny vedli kvakeři, kteří nesouhlasili s válkou. Odmítli si za zakázku nechat zaplatit a čokoládu zabalili do neoznačených obalů, na kterých nebyla jejich loga.

V knihovně objevili 120 let starou čokoládu. Stále by se dala jíst

Koktejl

Královna Viktorie však trvala na tom, že vojáci musí vědět, že čokoláda je z jejich vlasti a tak se loga nakonec objevila na některých tabulkách, ale ne na plechovkách. Dodnes se zachovalo několik plechovek od této šarže čokolády, ale jen ve vzácných případech se ví, komu původně patřily.

Najít plechovku i s původním sladkým obsahem je naprostá rarita, protože většina obdarovaných čokoládu snědla. Ve druhé búrské válce proti sobě v letech 1899 a 1902 stáli osadníci dvou nezávislých států obývaných Búry na jihu Afriky a britská imperiální vojska. V oblasti se našla bohatá naleziště zlata a diamantů, Britové si nakonec oblast za cenu těžkých ztrát podrobili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám