Hlavní obsah

Nad Kyjevem se ozývají silné exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Hlavním městem Ukrajiny Kyjevem v pátek nad ránem otřáslo několik výbuchů. Ukrajina tvrdí, že šlo o ruské střely s plochou dráhou letu či o balistické rakety. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že nad městem bylo sestřeleno ruské letadlo, podle některých zdrojů však šlo o raketu. Trosky spadly na obytnou budovu, kterou pak zachvátil požár. Ruská armáda se podle zpravodajců chystá město obsadit.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze sestřelení letadla či rakety nad KyjevemVideo: @nexta_tv

 
Článek

Zatím není jasné, co se vlastně stalo. Televize Nexta s odkazem na poradce ministerstva vnitra Antona Herašenka uvedla, že sestřelena byla řízená střela Kalibr.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

Kromě této verze a verze o sestřelu ruského letadla se ovšem objevila i ta, že ruská střela poslala k zemi ukrajinský letoun. Podle vedení města byli při pádu trosek letadla či střely tři lidé zraněni, jeden je v těžkém stavu.

Foto: Ukrainian Ministry Of Emergencie, Reuters

Poškozený dům v místě, kde dopadly trosky sestřeleného letadla či střely.

O explozích reportoval tým CNN, který v centru města zaznamenal dva silné výbuchy. Další pak na periferii města. Raketové útoky na Kyjev potvrdilo ukrajinské ministerstvo vnitra, informoval na Twitteru reportér Oleksiy Sorokin z The Kyiv Independent.

Exploze se podle svědků ozvaly ve 4:30 místního času v kyjevské oblasti Osokorky na levém břehu řeky Dněpr.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž z okna natočil sestřelení letadla.Video: @sentdefender

Ukrajinské tajné služby oznámily, že Rusko má v plánu hlavní město obsadit. Cílem je například jedno z letišť. Akce má být podle serveru Ukrajinskaja pravda řízena z letounů ve vzdušném prostoru nad Ruskem a Běloruskem. Rusové také budou chtít vyvolat paniku například organizovaným rabováním nebo žhářstvím.

Chtějí také podniknout masový kybernetický útok na úřady. Sabotážní skupiny mají současně napadnout rozvody elektřiny pro hlavní město.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa dopadu sestřeleného letadla či raketyVideo: @YWNReporter

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena uvedla, že ruské síly jsou asi 20 kilometrů od Kyjeva. Další jednotky se blíží a cílem je město obklíčit.

List Ukrajinska pravda tvrdí, že se jednotky zastavily u města Ivankiv asi na půl cesty mezi běloruskou hranicí a Kyjevem. Ukrajinci tam zničili most.

Jak Rusové postupují Ukrajinou

Evropa

Stráž zasáhla raketa

Raketa v pátek ráno zasáhla i stráž v Zaporožské oblasti. Na místě jsou mrtví. Oblast se nachází u Azavoského moře.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám