Hlavní obsah

Na západ Evropy míří vodní bomba. Pocítí ji i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek zasáhne britské ostrovy atlantická bouře Ciarán, která v příštích dnech přinese silný vítr a vydatný déšť. Informovala o tom britská zpravodajská televize BBC, podle které by nasycená půda mohla způsobit záplavy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku uvedl, že bouři pocítí i Česká republika, kde zavládne silný jihovýchodní vítr.

Déšť nad Evropou - pondělí až čtvrtek - Windy.comVideo: Windy

 
Článek

V některých částech Anglie, Skotska a Walesu platí varování před povodněmi, v Severním Irsku varování před deštěm označené žlutou barvou, která značí potenciální nebezpečí, uvedla BBC.

Podle ČHMÚ, který na britských ostrovech očekává velmi silný vítr o rychlosti v nárazech až 130 km/h, bouře zasáhne i francouzskou Bretaň. Uvedl také, že do západní Evropy přinese 20 až 25 milimetrů srážek. V extrému do výše položených oblastí 40 až 60 milimetrů.

Britská Agentura pro životní prostředí vyzvala veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti na pobřežních stezkách a promenádách. Rovněž nedoporučila projíždět záplavovou vodou a upozornila, že i 30 centimetrů tekoucí vody stačí k tomu, aby se auto pohnulo.

„V jižní Anglii a na ostrovech v Lamanšském průlivu se ve čtvrtek brzy ráno pravděpodobně vyskytnou bouřky s nebezpečnými nárazy větru. (…) Silný déšť se pak během dne rozšíří na sever a východ,“ uvedl hlavní moderátor počasí televize BBC Simon King.

Ten dále varoval, že se na mnoha místech britských ostrovů nachází z minulého týdne, který také přinesl bouřky, vodou nasycená půda, kvůli které v několika oblastech hrozí riziko dalších povodní.

Ovlivní i Českou republiku

„Projevy bouře Ciarán budeme moci sledovat také na našem území, zesíleným tlakovým gradientem, a tedy silným jihovýchodním větrem, který bude zesilovat zejména ve východní polovině území později ve čtvrtek a v noci na pátek,“ píše ČHMÚ na Facebooku.

Český hydrometeorologický ústav dále uvedl, že maximální síla větru se bude v nárazech pohybovat mezi 55 a 70 km/h. Ve vyšších a horských polohách by to mělo být do 90 km/h.

Počasí bude ideální na draka

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám