Hlavní obsah

Na východním Slovensku rozkradli humanitární pomoc

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jurské

Ve východoslovenské obci Jurské místní obyvatelé rozkradli humanitární pomoc, kterou do obce postižené povodněmi přivezl vrtulník. Obyvatelé vyhrožovali starostovi Jozefu Mišalkovi zabitím a ukradli potravinové balíčky. Jak informoval sever sme.sk na místě zasahovalo 80 policistů.

Článek

Do obce v okrese Kežmarok přiletěl vrtulník s humanitární pomocí v sobotu večer. Krátce na to došlo ke konfliktu a rozkrádání balíčků, které obsahovaly potraviny a vodu.

„Obyvatelé napadli starostu, který byl svalený na zem, a lidé na něho křičeli, že ho zabijí. Podezřelý byl předveden a zajistili jsme několik svědků,“ uvedl okresní ředitel policie v Kežmarku Jozef Marhefka.

Na většině míst voda opadá

Povodňová situace na Slovensku se postupně uklidňuje. Hladiny většiny řek, které v pátek a v sobotu způsobovaly největší problémy, klesly. Rozvodněný zůstává Ipež na jihu středního Slovenska, na západě stoupal dolní tok Dunaje a Váhu, z těchto oblastí nebylo ale dosud hlášeno žádné nebezpečí.

Na východě Slovenska způsoboval v sobotu největší komplikace Hornád, kvůli kterému muselo být v Košicích evakuováno 1500 lidí. Bylo přerušeno i přímé železniční spojení mezi Košicemi a Bratislavou. Během soboty se povodňová vlna posunula níže a lidé se postupně mohli vrátit do svých domovů. Podle Evy Vojtové z košického krajského povodňového štábu se v regionu nyní začnou postupně zjišťovat škody.

V noci kulminovaly další řeky na východním Slovensku, z nichž některé ještě ráno dosahovaly třetího povodňového stupně. Hladina v řece Torysa již klesá, nadále ale zůstávají zaplavené některé domy v obcích v okolí Košic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám