Hlavní obsah

Na Slovensku kvůli záplavám evakuují tisíce lidí, mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice
Aktualizováno

V noci na sobotu bylo v Košicích na východě Slovenska kvůli hrozícím záplavám evakuováno 1500 lidí. Uvedla to tisková mluvčí magistrátu Katarína Jantošovičová. Velká voda ohrožuje především jihovýchod Slovenska. Premiér Robert Fico v sobotu řekl, že si záplavy už vyžádaly tři lidské životy.

Foto: Peter Lazár, ČTK

V obci Nižná Myšľa nedaleko Košic se sesunul vlivem vytrvalého deště svah a poškodil několik domů. Evakuováno bylo téměř dvě stě lidí.

Článek

Za oběť záplav je podle něj považován muž, který se s autem zřítil do rozvodněného potoka nedaleko Prešova na východním Slovensku. Těla dalších dvou lidí, kteří zmizeli v rozbouřeném živlu a jsou považováni za mrtvé, se podle Fica dosud nenašla.

Kvůli stoupající hladině řeky Hornád byli preventivně evakuováni obyvatelé čtyř košických čtvrtí včetně několika koní z místního ranče. V ranních hodinách povolila jedna z protipovodňových hrází, která bránila vtékání vody do slepého ramena směřujícího do centra města.

Foto: Jan Koller, ČTK

Premiér Robert Fico ukazuje na sobotní tiskové konferenci škody způsobené záplavami.

Podle televize TA3 na východě země voda nadále stoupá v obci Sady nad Torysou. „V sobotu ráno se přetrhla hráz a voda zalila 26 domů. Asi 60 obyvatelů muselo být evakuováných,“ uvedla televize.

Postiženým 25 miliónů eur 

Slovenská vláda na sobotním mimořádném zasedání odsouhlasila okamžitou pomoc lidem postiženým povodní ve výši 25 miliónů eur z rezervy vlády.

„Peníze budou vypláceny formou záloh, aby si občané zabezpečili základní životní podmínky,“ uvedl Fico. Premiér nevyloučil, že kvůli katastrofálním povodním zasedne mimořádně slovenský parlament, i když za týden 12. června se na Slovensku konají volby a parlament už nezasedá.

Reklama

Výběr článků

Načítám