Hlavní obsah

Na Ukrajině zadržují reportéry z Ruska, měli vézt i raketomety

– Kyjev

Na Ukrajině jsou zadržováni tři novináři pracující pro ruský server LifeNews a ruskou státní televizi Russia Today. V autě dvojice reportérů z prvně jmenovaného média se měl najít mobilní raketomet a podezřívají je z terorismu. Dalším dopadeným televizním pracovníkem je britský novinář, jeho zadrželi v Mariupoli. Rusko žádá jejich propuštění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině jsou zadržovaní tři novinářiVideo: Reuters

 
Článek

Marat Sajčenko a Oleg Siďakin podle ukrajinských úřadů směřovali do Slavjansku, odkud měli informovat o bojích proruských povstalců. Údajně se přiznali, že přijeli, aniž by měli novinářské pověření.

Navíc měli mít v autě raketomet, který úřady ukázaly na videu. Podle Ruska jsou ale záběry cíleně upravené a obvinění jsou vykonstruovaná.

Moskva se už obrátila na Evropský parlament, Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i organizaci Reportéři bez hranic. OBSE ještě v pondělí podle agentury RIA Novosti zaslala dopis úřadujícímu ukrajinskému ministru vnitra Arsenu Avakovovi, v němž žádá propuštění zadržovaných reportérů.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci zatkli údajné ruské novináře

„Opakuji svoji výzvu oběma stranám, aby ustaly se zastrašováním a ohrožováním pracovníků médií a nechaly je dělat jejich práci,“ prohlásila v té souvislosti zástupkyně OBSE Dunja Mijatovićová.

Brit je prý špión

O osudu Brita Phillipse, kterého podle jeho domovské stanice Russia Today zadržela na kontrolním stanovišti v Mariupoli polovojenská Národní garda, se toho moc neví. Reportér stačil jen zaměstnavateli oznámit své zadržení, načež mu telefon vzali. Údajně byl vyzván, aby vymazal záznamy, které předtím pořídil, a vydal svoji ochrannou vestu a přilbu. Když to odmítl, bylo rozhodnuto o jeho předání ukrajinské bezpečnostní službě. Podle nejmenovaného zdroje televize by tak mohl být poslán do Kyjeva.

Podle RT měli na Phillipse jako ruského špióna spadeno ukrajinští ultrapravicoví radikálové z organizace Pravý sektor. Údajně na jeho dopadení vypsali odměnu 10 000 dolarů (200 000 korun).

RIA Novosti upozornila, že ukrajinské úřady dělají ruským reportérům potíže. Několik jich údajně bylo v uplynulých dvou měsících uneseno, zbito nebo jim někdo vyhrožoval. Jiným zase zakázaly vstup do země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám