Hlavní obsah

Na Ukrajině začal platit lustrační zákon, Porošenka se netýká

Kyjev

Na Ukrajině vstoupil ve čtvrtek v platnost lustrační zákon, na jehož základě mají být prověřeni všichni státní úředníci a pracovníci místních samospráv, kteří byli v úřadu během funkčního období svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že vláda už rozhodla o uvolnění prvních 39 funkcionářů, informoval zpravodajský server Ukrinform.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Zákon schválil v polovině září parlament a 9. října jej podepsal prezident Petro Porošenko. Jaceňuk, další členové vlády a vedoucí představitelé důležitých úřadů se na prověrky už předem intenzivně připravovali. Ministr spravedlnosti Pavel Petrenko minulý týden prohlásil, že lidé, kteří byli za Janukovyče na významných postech, budou propuštěni do deseti dnů od vstoupení zákona v platnost.

Premiér ve čtvrtek sdělil, že vláda už rozhodla o skončení ve funkci u 39 osob. Z toho na vlastní žádost odstoupilo 19 funkcionářů, ostatních 20 bylo odvoláno. Dodal, že mezi postiženými je šéf Kirovohradské oblastní státní správy a představitelé deseti státních komisí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový právní předpis se podle ukrajinských médií má vztahovat na zhruba milión lidí. Prověřeni mají být především členové vlády, vedoucí představitelé všech centrálních orgánů výkonné a soudní moci, antimonopolního úřadu, centrální banky, Fondu národního majetku a dalších úřadů.

Volených zastupitelů se zákon také netýká

Lustrace se vztahuje na zaměstnance státních orgánů, kteří byli do svých funkcí dosazeni v období od 25. února 2010, kdy byl Janukovyč zvolen prezidentem, do 22. února letošního roku, kdy byl lidovým povstáním svržen. Prezidenta Petra Porošenka a zastupitelů ve volených funkcích se zákon netýká. Porošenko byl od března do prosince 2012 ministrem hospodářského rozvoje a obchodu ve vládě Janukovyčova premiéra Mykoly Azarova.

Posty ve výkonných orgánech státní moci vedle Janukovyčových funkcionářů nesmějí vykonávat ani lidé, kteří do rozpadu SSSR v roce 1991 vykonávali významné funkce v komunistické straně a její mládežnické organizaci, v armádních politických složkách, v sovětském ministerstvu vnitra a tajných službách. Týká se to i osob, které se podílely na násilném potlačování demonstrací, jež vedly k Janukovyčově pádu.

Podle některých médií by nynější ukrajinské vedení chtělo čistky ve státním aparátu dokončit nejpozději do února příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám