Hlavní obsah

Na Ukrajině vyhraje proruská strana, ale vládu sestaví opozice

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Po sečtení 97 procent odevzdaných hlasů ukrajinských parlamentních volbách vzrostl náskok proruské Strany regionů premiéra Viktora Janukovyče. Podle údajů z úterního rána získala Janukovyčova strana 34,16 procenta hlasů, zatímco nejsilnější opoziční strana Blok Julie Tymošenkové má 30,82 procenta. Spolu s další opoziční stranou Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka by ale mohla sestavit vládu.

Článek

Blok Julie Tymošenkové získal 30,82 procenta hlasů, což představuje 156 parlamentních křesel. Naše Ukrajina prozápadního prezidenta Juščenka získala 14,29 procenta hlasů, což je 73 křesel. Celkově tak "oranžoví" mohou počítat s 229 poslanci v 450členném parlamentu.

Tymošenková a Juščenkem se už prohlásili za vítěze voleb, první volební výsledky dokonce uváděly, že Blok vede, pak však začal ztrácet. Tymošenková a Juščenko proklamují, že opět spojili své síly jako v dobách oranžové revoluce z doby před třemi lety. V podobné situaci se však loni Tymošenková s Juščenkem nedokázala dohodnout a premiérem se stal Janukovyč. 

Tymošenková, kterou z premiérského postu odvolal Juščenko pro podezření z korupce a zpronevěr, si loni kladla přehnané požadavky a Juščenko začal jednat se svým největším rivalem Janukovyčem, a pověřil ho sestavením vlády.

Rozhodne skládání koalic

I Janukovyč se už prohlásil za vítěze voleb, dostal nejvíce hlasů a získá 174 křesel. Očekává se, že se opět spojí s komunisty, kteří zatím získali 5,37 procenta hlasů, což představuje 27 mandátů. V 450členném parlamentu ale asi nezíská potřebných 226 křesel, protože socialisté se zřejmě nedostanou do sněmovny, neboť nepřekročili tříprocentní hranici, zatím dostali 2,9 procenta hlasů.

Rozhodovat proto může centristický blok někdejšího předsedy parlamentu Volodymyra Lytvyna, jenž dostal 3,98 procenta hlasů, což reprezentuje dvacet křesel. U něj však není jasné, koho podpoří, i když blíže má k proruským stranám.

V rozdělené zemi proto může přetrvávat patová situace, kdy žádná ze stran není dost silná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám