Hlavní obsah

Na Ukrajině má být prolustrován milión úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na základě nového zákona zaměřeného na vymýcení korupčních praktik spojených s předchozím režimem má být prověřena loajalita u miliónu státních úředníků. Informoval o tom ve středu podle agentury Reuters ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Lustrace se má týkat i nejvyšší vládní úrovně. „Podle našich propočtů se tento zákon bude vztahovat na milión úředníků různého druhu včetně celého kabinetu ministrů, ministerstva vnitra, zpravodajských služeb a úřadu prokurátora,“ řekl Jaceňuk na středečním zasedání vlády.

„Všechny orgány centrální moci, které fungovaly za prezidenta Viktora Janukovyče, budou spadat pod tento zákon,“ řekl ukrajinský premiér.

Související témata

Foto: Reuters

Prezidentský palác v Kyjevě

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Nový lustrační zákon ukrajinský parlament schválil v úterý pod tlakem veřejnosti, jejíž protesty vedly v únoru k sesazení Janukovyče.

Reklama

Související články

Luhanští separatisté chtějí zavést rubl

Zatímco ukrajinský parlament bude v úterý debatovat o zvláštním statusu východních regionů, separatisté nadále požadují samostatnost. Předák samozvané Luhanské...

Pošleme vojáky na Krym, reaguje Rusko na NATO

Rusko vyšle na anektovaný krymský poloostrov více svých vojáků. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu je to odpověď na eskalaci situace na Ukrajině a cvičení sil...

Výběr článků

Načítám