Hlavní obsah

Na Slovensku zvažují plošnou amnestii na přestupky páchané v čase pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica (Směr) bude příští týden rozhodovat o udělení plošné amnestie na přestupky páchané v čase pandemie covidu-19. Kabinetu to navrhne zmocněnec vlády pro prověření opatření v čase šíření koronavirové nákazy Peter Kotlár.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Můj návrh směřuje k odstranění důsledků protiústavního zásahu do práv a svobod občanů Slovenské republiky,“ nechal se slyšet Kotlár.

Podle zmocněnce vlády by se přestupková amnestie měla vztahovat na období vyhlášené mimořádné situace a nouzového stavu z důvodu pandemie, tedy na roky 2020 až 2023, a nemusela by se týkat pouze neukončených přestupkových řízení. Vláda podle něj zvažuje i zmírnění nebo zrušení již uložených sankcí.

Poslanec nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Oskar Dvořák v reakci napsal, že amnestie by byla špatným signálem pro všechny lidi, kteří se během pandemie chovali zodpovědně, rozhodli se chránit životy a zdraví sebe i blízkých.

Fico chce udělat šéfem tajné služby syna policejního exprezidenta Gašpara

Evropa

Kotlár tvrdí, že epidemické restrikce během covidu-19 byly ukládány v rozporu se zákonem. V čase pandemie vystupoval proti očkování a ve funkci vládního zmocněnce chce spolupracovat s českou molekulární bioložkou Soňou Pekovou, která tvrdí, že virus byl vytvořen uměle v laboratoři. Kotlár dříve uvedl, že by chtěl spolupracovat také s českým aktivistou Jindřichem Rajchlem, a avizoval, že chce také zkoumat složení vakcín.

Podle premiéra Fica kontrolu pandemie charakterizovalo selhávání ochrany základních lidských práv a svobod. „V období dvou let pandemie se tvorba protipandemických opatření, jako i kontrola jejich zákonnosti, vymkla standardní kontrole, probíhala mimo řádné legislativní procesy a mimo řádnou soudní kontrolu,“ řekl Fico. Kotlár má ve funkci zmocněnce zabezpečit, aby se „podobná selhání státu“ už neopakovala.

Ficova strana Směr podala trestní oznámení na novináře Šimečku, otce šéfa opozice

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám