Hlavní obsah

Na Slovensku zatkli bývalého šéfa TV Markíza, měl si objednat vraždu spolumajitelky televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý šéf nejsledovanější slovenské televize Markíza a pozdější ministr hospodářství Pavol Rusko byl v pondělí zatčen pro podezření, že si v roce 1997 u podsvětí objednal vraždu své tehdejší obchodní partnerky Sylvie Volzové. V pondělí o tom informoval deník Sme s odvoláním na policejní zdroje. Policie to nepřímo potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Rusko

Článek

Slovenská policie na sociální síti uvedla, že vyšetřovatel jejího elitního útvaru NAKA v pondělí obvinil v souvislosti s vyšetřováním přípravy vraždy čtyři osoby a že příslušníky NAKA byla zadržena obviněná osoba Pavol R.

List napsal, že proti Ruskovi vypovídal bývalý šéf slovenského podsvětí Mikuláš Černák, který si odpykává doživotní trest. Černák měl označit Ruska za objednavatele únosu a následné vraždy Volzové, které se však nikdy neuskutečnily. Podsvětí mělo Volzovou unést, přinutit ji, aby přepsala svůj podíl v televizi na Ruska. Následně ji měli zavraždit.

Rusko a Černák se měli setkat v roce 1997 v Banské Bystrici. Tehdejší šéf televize měl složit půl miliónu korun, jako zálohu na vraždu.  „Rusko řekl, že to má být udělané čistě, že to bude dobře zaplacené a že mu jde o hodně,“ řekl Černák o setkání s Ruskem. Tehdejší šéf televize měl nabídnout za únos a následnou vraždu spolumajitelky Markízy 20 miliónů korun.

Volzová byla majitelkou poloviny akcí společnosti, která televizi provozovala. Druhou polovinu vlastnil Rusko. Oba společníci však měli mezi sebou vážné spory. „V místě mého bydliště se tehdy zdržovali neznámí lidé. Stáli pod okny, sledovali, co dělám, kam se pohybuji,“ připustila Volzová, která žije od roku 1973 v Německu a o případu chce informovat německé vyšetřovací orgány.

Odvolání kvůli směnkám

Černák od roku 2015 spolupracuje s vyšetřovateli a postupně vypovídá o všech vraždách, s nimiž měl mít něco společného. Deník Sme upozornil, že za spolupráci s vyšetřovateli může být po 25 letech podmíněně propuštěn na svobodu. Od jeho zatčení uplyne letos v prosinci dvacet let.

Rusko byl ministrem hospodářství v letech 2003 až 2005 ve vládě Miuláše Dzurindy. Odvolán byl v roce 2005 kvůli nejasnostem se směnkami použitými k vyplácení podílu z Markízy. [celá zpráva] V roce 2012 byl obviněn v cause Gorila z podvodu kvůli nevýhodné privatizaci Paroplynového cyklu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám