Hlavní obsah

Na Slovensku zakázali držet psa na řetězu, hrozí pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku 2024 začal na Slovensku platit zákon, který zakazuje držení psa na řetězu a podobným způsobem. Za porušení zákona hrozí pokuta nebo odebrání zvířete.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon byl schválen ještě v roce 2021, ale chovatelé dostali čas, aby se novým pravidlům přizpůsobili. „Aby věděl pustit pejska z řetěze, připravit takové chovné podmínky, které budou pro něho vhodné a bezpečné, například opravit plot,“ citovala televize Joj Silvii Čaňovou, koordinátorku kampaně Ne řetězům.

Státní veterinární a potravinová správa bude dodržování nového zákona kontrolovat. Pokuta za držení psa na řetězu začíná na částce 50 eur (1235 korun), ale může se dostat až na částku 400 eur (téměř 9880 korun).

Anketa

Souhlasili byste se zavedením zákazu chovu psů na řetězu také v ČR?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11864 čtenářů.

Psa je možné přivázat jen krátkodobě při ošetřování a krmení. Výjimkou je nebezpečný pes, který už v minulosti zranil člověka. Další výjimka se týká služebního psa, tedy psa, který je ve službách policie, armády, celníků nebo justiční stráže. Zákaz držení na řetězu se rovněž striktně netýká záchranářského, pastýřského, mysliveckého psa v čase výcviku a pracovní činnosti.

Změnu zákona uvítalo občanské sdružení Svoboda zvířat, které pod petici za zákaz držení psů na řetězu sesbíralo desítky tisíc podpisů. Tvrdilo například, že uvazování psů na řetěz způsobuje zvířeti utrpení a může negativně ovlivnit jeho zdraví a chování.

České zákony chování psů na řetězu výslovně nezakazují.

Pes se zarostlým řetězem do krku trpěl měsíce. Chovatel z Tachovska dostal podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám