Hlavní obsah

Na Slovensku útočil medvěd, muži pokousal obě nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku došlo v neděli k dalšímu útoku medvěda na člověka. U obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto na severozápadě země zaútočil medvěd na muže a pokousal ho na obou nohou a na boku.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

Jak informoval web čas.sk, muž útok šelmy naštěstí přežil. „Jedná se o dobrovolného hasiče Tomáše. Dopoledne jsme byli spolu na odborné přednášce a odpoledne se šel projít ve směru na Ľadonhoru. V 16:30 mi volal, že byl napaden medvědem,“ uvedla starostka obce Alena Dudeková.

K útoku podle starostky došlo asi v 15:30 na turistickém chodníku. „Je ve velkém šoku a zděšený. Manželka ho odvezla do nemocnice v Žilině. Je doslova rozsypaný,“ dodala starostka, která okamžitě kontaktovala policii a zásahový tým pro medvěda hnědého.

„Pojedeme společně na místo. Po útoku telefonoval (napadený Tomáš – pozn. red.) nejdříve svému bratrovi, který pro něho jel. Ten nám ukáže to místo. Je tam sníh, tak tam budou ještě stopy,“ uzavřela Dudeková.

Medvědice na Slovensku zaútočila na lesníky. Jeden vystřelil a zasáhl kolegu

Evropa

Přesně před týdnem došlo k útoku medvěda na lidi v pohoří Poľana u města Detva. Dva muži byli vrtulníkem přepraveni do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici se zraněním tváře a dolních a horních končetin. Jeden z nich se musel podrobit chirurgickému zákroku.

Před časem napadla medvědice dva zaměstnance Státní ochrany přírody v lesích nad Kyslinkami v chráněné oblasti Poľana. V polovině března zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí. Dva dny předtím pronásledoval medvěd v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se podle Státní ochrany přírody odhaduje na téměř 1300 jedinců. Parlament projedná návrh zákona, který umožní odstřel medvěda při ohrožení života, zdraví, ale i majetku nebo hospodářských zájmů.

Medvěd u Detvy zranil dva lidi, jednoho vážně na hlavě

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám