Hlavní obsah

Medvědice na Slovensku zaútočila na lesníky. Jeden vystřelil a zasáhl kolegu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zaměstnance Státní ochrany přírody překvapila v neděli medvědice v lesích nad Kyslinkami v chráněné oblasti Poľana na středním Slovensku. Když se k nim medvědice rozeběhla, jeden z lesníků vystřelil a pravděpodobně odražená střela zasáhla druhého do nohy. Případ vyšetřuje policie.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

Jak informovala televize Joj, starší lesník právě zaučoval mladšího. Medvědice se před střetem ukrývala v lesním porostu se dvěma mláďaty. „Medvědice se měla rozeběhnout, a když se přiblížila na vzdálenost přibližně sedm metrů, jeden z lesníků vystřelil,“ uvedla mluvčí banskobystrické policie Petra Kováčiková.

„Bylo zahájeno trestní řízení pro přečin ublížení na zdraví z nedbalosti. Použitou zbraň měl muž v legální držbě,“ dodala Kováčiková.

Na místě střetu s medvědicí nebyl mobilní signál a muži museli jít požádat o pomoc k nejbližším domům. Postřelený muž pak byl odvezen do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici. „Hospitalizovaný je na oddělení úrazové chirurgie, jeho stav je stabilizovaný,“ popsala mluvčí nemocnice Ružena Maťašeje.

Nedívejte se přímo na něj, neutíkejte zběsile pryč. Odborník radí, co dělat při setkání s medvědem

Domácí

Obyvatelé z okolních vesnic upozorňují, že medvědů je v kraji hodně. „Už ani na houby a na turistiku nechodíme,“ vylíčila jedna z obyvatel obce Hrochoť.

Podle místního revírníka Dušana Malatince měli letos medvědi krátký zimní spánek kvůli mírné zimě. „Vylézají z brlohů a medvědice s mladými začínají chodit k lidem,“ uvedl.

Liptovským Mikulášem utíkal medvědVideo: Reuters

Před časem zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí. Slovenská vláda poslala do parlamentu návrh ústavního zákona o střílení rizikových medvědů. Ústavní zákon by umožnil střílet medvědy v ochranné zóně 500 metrů od zastavěných území.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se podle Státní ochrany přírody odhaduje na téměř 1300 jedinců.

Další zraněný po střetu s medvědem na Slovensku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám