Hlavní obsah

Medvěd u Detvy zranil dva lidi, jednoho vážně na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli došlo na Slovensku k dalšímu útoku medvěda na lidi. Dva muži utrpěli zranění, když je v pohoří Poľana u města Detva napadl medvěd. Na místě zasahovali letečtí záchranáři i zásahový tým Státní ochrany přírody.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši v polovině března

Článek

Jak informovali letečtí záchranáři na svém webu, k útoku došlo mimo turistický chodník. „Dva muži byli vrtulníkem převezeni do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici se zraněním tváře, dolních a horních končetin,“ uvedla mluvčí Státní ochrany přírody Kristína Bocková.

Letečtí záchranáři upřesnili, že devětačtyřicetiletý muž utrpěl vážné zranění hlavy a krku a devětatřicetiletý muž měl zraněné obě horní a levou dolní končetinu. Stav obou mužů je podle nemocnice stabilizovaný, ale jeden z nich se musel podrobit chirurgickému zákroku.

Letečtí záchranáři uvedli, že oba muže se podařilo lokalizovat, ale na místě nebylo možné přistát. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o těžko dostupný terén, kde se nedalo přistát a při pravděpodobnosti, že se tam medvěd stále může pohybovat, byli oba muži evakuovaní z místa pomocí palubního navijáku a transportováni na místo bezpečného mezipřistání,“ uvedli záchranáři.

Před týdnem napadla medvědice dva zaměstnance Státní ochrany přírody v lesích nad Kyslinkami v chráněné oblasti Poľana. V polovině března zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí. Dva dny předtím pronásledoval medvěd v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Slovenská vláda poslala do parlamentu návrh ústavního zákona o střílení rizikových medvědů. Ústavní zákon by umožnil střílet medvědy v ochranné zóně 500 metrů od zastavěných území. Populace medvěda hnědého na Slovensku se podle Státní ochrany přírody odhaduje na téměř 1300 jedinců.

Medvědice na Slovensku zaútočila na lesníky. Jeden vystřelil a zasáhl kolegu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám