Hlavní obsah

Na Slovensku se přou o potraty: Nešikanujte ženy, odmítají liberálové konzervativní novelu

Právo, Ivan Vilček (Od našeho zpravodaje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Uvnitř slovenské vládní koalice to opět vře. Část konzervativních poslanců hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) předložili na plénu parlamentu novelu zákona o interrupcích, kterou liberálnější část vládní koalice, především strana Svoboda a Solidarita (SaS), důrazně odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinky ve stávající úpravě slovenského zákona o potratech prosazuje zástupkyně konzervativního křídla OLaNO, bývalá europoslankyně Anna Záborská. Ta navrhuje mimo jiné prodloužení lhůty „na rozmyšlenou” ze současných 48 hodin na 96 hodin. Tuto zákonnou lhůtu má gynekolog poskytnout ženě poté, co o potrat požádá, pro případ, kdyby změnila názor.

Novinkou, kterou chtějí konzervativci prosadit, má být také odůvodnění interrupce. „Tato informace by sloužila pouze pro statistické účely. Podobně je to v řadě zemí Evropské unie a nejedná se o překážku vykonání interrupce,“ brání se výtkám Záborská.

Nechápu, jak pomůže ženám změna označení přerušení těhotenství na ukončení těhotenství nebo změna pojmu plod na život před narozením.

Zkomplikovat se má podle návrhu také postup v případě, že o umělé přerušení těhotenství požádá žena z důvodu poškození plodu. Žádost by měla být nově podložena dvěma lékařskými posudky od specialistů ze dvou různých zdravotnických zařízení.

Rána pro odpůrce potratů v USA, jejich omezení je v Louisianě neústavní

Amerika

„Návrh zavádí povinnost získat dvě lékařské zprávy pouze v případě, že se jedná o interrupci ze zdravotních důvodů. Lékař by musel informovat ženu o všech aspektech ukončení těhotenství,“ řekla Záborská.

Liberálové: Je to šikana

Liberální křídlo vládní koalice v čele s Janou Bittó Cigánikovou (37) ze SaS ale změny v potratovém zákoně důrazně odmítá s tím, že se ženy snaží jen citově vydírat a zastrašit. S takovým argumentem přitom paradoxně souhlasí nejen poslanci vládních stran SaS, Za lidi, Jsme rodina, ale také část OLaNO.

„Nechápu, jak pomůže ženám změna označení přerušení těhotenství na ukončení těhotenství nebo změna pojmu plod na život před narozením,“ uvádí příklady z navrhované novely Cigániková.

Liberální poslanci přitom taky usilují o změnu v zákonu o interrupcích, ovšem úplně jinak. Prosazují zavedení tzv. interrupční tabletky, která může v některých případech nahradit vykonání interrupce formou chirurgického zákroku. Na Slovensku není taková varianta potratu, na rozdíl od Česka, zatím možná.

„Pokud jsou interrupce povolené, tak by se měly vykonávat nejmodernější a nejšetrnější metodou k ženám,“ dodala Cigániková. Zavedení interrupční tabletky podporují i gynekologové.

Zakažme na Slovensku veškeré interrupce, žádá poslanec Matovičovy strany

Evropa

Liberální skupina poslanců chce zároveň prosadit také podporu 260 eur (7000 korun) měsíčně pro ženy, které se rozhodnou donosit těžce zdravotně postižené dítě.

Navrhované změny konzervativců mají za cíl od potratů odradit větší procento žen.  Počet interrupcí na Slovensku přitom dlouhodobě klesá. V současnosti mohou ženy na Slovensku požádat o interrupci do 12. týdne těhotenství a bez omezení při ohrožení svého zdraví a života či v případě genetické poruchy plodu. Podle průzkumu Institutu pro veřejné otázky je většina Slováků pro zachování stávající právní úpravy interrupcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám