Hlavní obsah

Na Slovensku pátrají po medvědovi, kterého zřejmě postřelil houbař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslivci společně s policisty na Slovensku pátrají po medvědovi, kterého v sobotu zřejmě postřelil houbař. Na zvíře později stříleli i myslivci. Podle odborníků může být zraněný medvěd agresivnější, a představuje tak pro obyvatele větší nebezpečí.

Foto: Envato Elements

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

Houbař medvěda postřelil dopoledne v okrese Žilina, když se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy a v hustém lesním porostu hledal houby. „V sebeobraně vystřelil na medvěda krátkou palnou zbraní,“ uvedl úřad na ochranu přírody. Ten na místo povolal svůj zásahový tým, jenž tento týden usmrtil jiného medvěda, který v minulosti podle něj ohrožoval lidi. Někteří ekologové a politici však zpochybnili, že se skutečně jednalo o tohoto jedince.

Zastřelili medvěda, který v Liptovském Mikuláši zranil pět lidí

Evropa

Představitelé úřadů společně s policií a myslivci začali po zvířeti pátrat. Myslivci na zvíře znovu vystřelili, když s ním během dne přišli do kontaktu. Do večera se však medvěda nepodařilo lokalizovat. Úřad vyzval místní obyvatele ke zvýšené opatrnosti, protože raněné zvíře může být agresivnější. Turisté by se lokalitám u obcí Stráňavy a Višňové měli úplně vyhýbat. Podle ochranářů přírody se v březnu a dubnu zvyšuje riziko kontaktu mezi lidmi a medvědy, kteří končí svůj zimní spánek.

Liptovským Mikulášem utíkal medvědVideo: Reuters

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Tento týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

Neměl jsem ani dvě vteřiny. Napadení popisují kontakt s medvědem v Liptovském Mikuláši

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám