Hlavní obsah

Na Slovensku končí blokáda vjezdu kamionů z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšné Nemecké

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) oznámila, že ve čtvrtek večer ukončila protest na hraničním přechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké/Užhorod, při němž od pondělí blokovala vjezd kamionů na Slovensko.

Foto: TV Markíza

Blokáda na slovensko-ukrajinské hranici

Článek

Opakovanými blokádami UNAS v uplynulých týdnech protestovala proti levné ukrajinské konkurenci a proti tomu, že ukrajinští autodopravci nemusejí mít povolení na jízdy do Evropské unie.

Ukončení protestu UNAS zdůvodnila výzvou bezpečnostních složek k tomuto kroku. Šéf UNAS Stanislav Skala už přes den tvrdil, že protestní akci nelze udržet, a v této souvislosti zmiňoval tlaky z ukrajinské strany. Podle něj na ukrajinské straně společné hranice čekalo 2000 kamionů. Hraniční přechod Vyšné Nemecké/Užhorod je jediným silničním spojením pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou.

UNAS ve čtvrtek nejprve informovala o tom, že zmírnila blokádu hranice, když přes ni začala pouštět dva kamiony za hodinu. Na hranicích protestovala už v uplynulých týdnech.

Větší slovenské sdružení dopravců Česmad Slovakia se k protestu UNAS nepřipojilo.

Po listopadovém začátku protestů polských autodopravců na polsko-ukrajinské hranici začali řidiči kamionů ve větším počtu využívat zmíněný slovensko-ukrajinský hraniční přechod, u kterého se začaly vytvářet dlouhé kolony nákladních aut.

Foto: Stringer, Reuters

Kamiony zaparkované u hraničního přechodu na polsko-ukrajinské hranici u vesnice Korczowa v listopadu 2023

Foto: Kuba Stezycki, Reuters

Kamiony se řadí v dlouhé frontě k překročení polsko-ukrajinské hranice na přechodu Dorohusk-Jagodzin v Ludwinowě v Polsku 4. prosince 2023

Slovenským, polským ani maďarským autodopravcům se nezamlouvá výjimka, na jejímž základě ukrajinští dopravci nemusejí mít do konce prvního pololetí příštího roku povolení k vjezdu do EU. Stěžují si, že ukrajinská konkurence nemá tak vysoké náklady jako dopravci se sídlem v Unii a že ukrajinské dopravní firmy jim začaly brát zakázky na přepravu zboží i v rámci EU.

Dopravci blokují přechody s Ukrajinou v Polsku, na Slovensku i v Maďarsku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám