Hlavní obsah

Dopravci blokují přechody s Ukrajinou v Polsku, na Slovensku i v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) v pondělí obnovila blokádu slovensko-ukrajinského hraničního přechodu Vyšné Nemecké-Užhorod na protest proti levné ukrajinské konkurenci. V blokádě hraničních přechodů s Ukrajinou pokračují také v Polsku a v pondělí se přidali rovněž dopravci v Maďarsku.

Foto: TV Markíza

Blokáda na slovensko-ukrajinské hranici

Článek

Dopravcům ze středoevropských zemí se nezamlouvá rozhodnutí Evropské unie, která na období do konce prvního pololetí příštího roku zrušila pro ukrajinské dopravce systém povolování vjezdu na území unie.

UNAS ve spolupráci se zemědělci blokují vjezd kamionů z Ukrajiny na Slovensko a zatím není jasné, kdy svůj protest ukončí.

Foto: Markíza TV

Zablokovaná cesta ke slovensko-ukrajinské hranici.

Maďarští autodopravci v pondělí protestovali na hraničním přechodu Záhony-Čop formou zpomalování pohybu kamionů. V Maďarsku měli dopravci povolení na tuto formu protestu jen na několik hodin, ale i tak se čekací doba při výjezdu z Maďarska na Ukrajinu prodloužila na více než 48 hodin.

„Ukrajinští dopravci působí s výraznou cenovou výhodou a ničí část logistického sektoru dopravců v členských zemích,“ upozornil šéf organizace maďarských autodopravců Tivadar Árvay.

Když to nejde po silnici… Ukrajinci posílají kamiony přes zablokovanou hranici vlakem

Ekonomika

V pondělí se objevila informace, že končí blokáda polsko-ukrajinského přechodu Jahodyn-Dorohusk, ale polští dopravci, kteří hraniční přechody s Ukrajinou blokují už od začátku listopadu, tuto informaci později dementovali. Ukrajinci se snaží blokádu obejít tak, že část kamionů nakládají na vlaky.

V případě všech zmíněných protestů platila výjimka z blokády pro kamiony se živými zvířaty, potravinami podléhajícími rychlé zkáze a pro humanitární a vojenskou pomoc směřující na Ukrajinu.

Slovenští dopravci obnoví na hranici protest proti ukrajinské konkurenci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám