Hlavní obsah

Na seznamu dvojnásobného vraha byl vedle premiéra i Fico

Týden po dvojnásobné vraždě před bratislavským podnikem Tepláreň, kde se scházela LGBTI komunita, vychází najevo, že devatenáctiletý Juraj Krajčík měl na seznamu cílů vedle premiéra Eduarda Hegera také šéfa opoziční strany Směr-sociální demokracie a expremiéra Roberta Fica, exministra školství Branislava Gröhlinga a známého politologa Grigorije Mesežnikova. Slovenská policie si je postupně zve k výslechu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico potvrdil, že u výslechu byl toto pondělí. „Kladli mi otázky, které prokazatelně potvrzují, že na seznamu jsem byl i já. Věděl přesně, kde bydlím. Podle všeho se motal kolem mého domu. Ten kluk byl asi pomatený a nenáviděl každého,“ uvedl Fico.

Policejní prezident Štefan Hamran potvrdil, že primárním cílem byl premiér Heger. V den útoku před podnikem Tepláreň se Krajčík zdržoval několik hodin před bydlištěm předsedy vlády.

„Byl jsem u výslechu, ale nevím, kdo další, nebyl jsem obeznámený se spisem,“ řekl Heger.

„Mohl zaútočit na Židy, novináře, vládní moc. Je zjevné, že šlo o útok na demokracii s cílem rozvratu společnosti a destabilizace státu,“ uvedl Heger ve středu po zasedání bezpečnostní rady státu.

Slovenská policie potvrdila, že hlavním cílem bratislavského vraha byl premiér Heger

Evropa

Podle šéfa Národní kriminální agentury Ľubomíra Daňka měl Krajčík vytipovaných přes deset sekundárních cílů. Ve svých poznámkách měl o těchto lidech informace o jejich bydlišti, kudy se pohybují, kde pracují a kam cestují.

Podle televize Joj měl na seznamu také lidi z prostředí americké a ruské ambasády v Bratislavě.

„Můžu potvrdit, že u něj doma byly zajištěny jeho osobní poznámky, z nichž se v podstatě dá vyvodit skutková podstata trestného činu teroristického útoku,“ dodal Daňko.

Krajčík minulou středu zastřelil dva lidi před podnikem Tepláreň a poté spáchal sebevraždu.

Vrah zanechal dopis na rozloučenou. „Prosím, nesmutněte. To, co dělám, nedělám pro sebe. Dělám to proto, že vím, jaké plány mají naši nepřátelé. Dělám to pro svůj lid, svůj národ a svoji rasu,“ napsal Krajčík.

Dvojnásobný vrah z Bratislavy chtěl zastřelit i premiéra, čekal na něj několik hodin

Evropa

Z dopisu je jasné, že neměl žádné výčitky svědomí, ale projevoval radost z toho, na co se připravoval.

„Jsou ve mně dvě emoce. Radost z toho, že se mi naskytla takováto příležitost zaútočit na tento okupační židovský systém, a smutek z toho, že nebudu naživu, abych viděl svět po porážce našeho nepřítele,“ napsal.

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury po konzultaci se speciálním prokurátorem změnil právní klasifikaci střelby v Zámocké ulici v Bratislavě na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. V pondělí to potvrdila generální prokuratura Slovenské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám