Hlavní obsah

Slovenská policie potvrdila, že hlavním cílem bratislavského vraha byl premiér Heger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním cílem devatenáctiletého Juraje Krajčíka, který minulou středu zastřelil dva lidi před bratislavským podnikem Tepláreň, kde se schází LGBTI komunita, byl premiér Eduard Heger.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Primárním cílem byl premiér. Když mu tento cíl nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byla Tepláreň,“ řekl policejní prezident Štefan Hamran v televizi Joj.

Potvrdil, že útočník byl na místě trvalého pobytu předsedy slovenské vlády v bratislavské městské části Dúbravka i v den dvojnásobné vraždy.

„Pachatel se opakovaně snažil útočit právě na osobu premiéra. Časové souvislosti bych zatím nechtěl detailně popisovat,“ dodal šéf slovenské policie.

„Premiérova ochranka o tom nemohla vědět. Nevěděla o tom ani policie, ani naše zpravodajské složky neměly informaci, že se něco takového připravuje a že tam tato osoba byla,“ konstatoval policejní prezident.

Student v Česku

Krajčík, který den po dvou vraždách spáchal sebevraždu, vzhlížel k 22letému slovenskému extremistovi vystupujícímu na sociální síti pod přezdívkou SlovakBro. Toho letos na jaře identifikovalo slovenské vojenské zpravodajství ve spolupráci s FBI a českými partnery.

„Byl to Slovák studující v České republice. Naši zpravodajskou složku na tuto osobu upozornily americké zpravodajské složky,“ uvedl Hamran s tím, že nebylo potvrzené přímé propojení mezi Krajčíkem a touto osobou.

Sympatizant krajní pravice Krajčík minulou středu zastřelil 23letého Matúše a 27letého Juraje. Vyšetřovatel NAKA po konzultaci se speciálním prokurátorem změnil právní klasifikaci střelby v Bratislavě na obzvláště závažný zločin teroristického útoku.

Útok na demokracii

Premiér Heger po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že střelec útočil na demokracii.

„Byl to útok na svobodnou demokratickou společnost, která respektuje různorodost,“ uvedl předseda vlády. Podle Hegera je potřebné řešit téma sociálních sítí na evropské úrovni, dosavadní kroky označil za bezzubé.

Cílem útočníka měli být vedle LGBTI+ lidí i novináři a členové vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám