Hlavní obsah

Na Rhodu je dál několik tisíc českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle českého velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka zůstalo na ostrově Rhodos několik tisíc českých turistů, i když už stovky z nich byly z ostrova evakuovány. Hašení požáru komplikuje velmi silný vítr. Informace o zraněních zatím nejsou, uvedla Česká televize. Požár na Rhodu vyvolal největší evakuační operaci v dějinách Řecka, uvádí policie. Podle agentury AFP muselo před plameny utéct na 30 tisíc lidí.

Ostrov Rhodos zasáhl požárVideo: Reuters

 
Článek

„Nemáme v tuto chvíli informace o tom, že by některý z obyvatel Rhodu nebo zahraničních turistů přišel o život. Několik lidí je hospitalizováno s dýchacími problémy, informace o zranění českých turistů ale nemáme,“ řekl Karfík České televizi.

Kvůli požáru na jihovýchodě ostrova, který se v sobotu přiblížil k turistickým letoviskům Kiotari a Lardos, musely být evakuovány tisíce turistů. Ty přepravily autobusy a lodě. Někteří lidé ale museli jít i několik kilometrů pěšky. Dotklo se to i stovek Čechů.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v sobotu večer informoval, že ministerstvo v neděli chystá videokonferenci s cestovními kancelářemi, na které se domluví na dalším postupu „Naším cílem je dostat všechny české občany do bezpečí,“ napsal na twitteru.

Evakuace Čechů z řeckého Rhodu. Na ostrově se nekontrolovaně šíří požár

Zahraniční

Situace na místě je podle něj komplikovaná, elektrické i mobilní sítě mají výpadky. Ministerstvo zahraničí proto vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat při evakuaci Čechů, dodal ministr. Čeští hasiči pošlou do Řecka dva důstojníky, kteří budou na místě pro případnou koordinaci další pomoci.

POHOTOVOSTNÍ LINKA MINISTERSTVA ZAHRANIČÍ

Pohotovostní linka ministerstva zahraničí:

+420 222 264 240

Řecké pohotovostní linky v angličtině:

+30 210 368 1730 +30 210 368 1259 +30 210 368 1350

Na situaci si na sociálních sítích stěžují také turisté. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na dovolenou na Rhodos a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd zrušen nebude.

CK nabízí bezplatné storno nebo změnu zájezdu

Cestovním kancelářím Fischer a Exim Tours už se podařilo kolem stovky Čechů dopravit domů.

„Klienty, kteří byli včera (v sobotu) evakuovaní a měli dnes odlétat zpět do ČR, se nám podařilo dostat na letiště a všichni odletěli domů, včetně klientů, kteří letěli bez dokladů,“ řekl Novinkám mluvčí Petr Kostka.

Lidem, kteří mají na jih Rhodu odletět v nadcházejících dnech, cestovky nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd.

Požár zasáhl RhodosVideo: Reuters

„Klienty obvoláváme postupně podle data odletu, další termíny tedy budeme řešit podle vývoje situace na jihu ostrova. Naší prvořadou prioritou je samozřejmě bezpečí našich klientů,“ podotkl Kostka.

„Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru. Situaci na ostrově řeší všichni naši delegáti a partneři s maximální intenzitou tak, aby zajistili vše potřebné pro naše klienty,“ dodal.

Foto: uncredited, ČTK/AP

Mraky kouře způsobené rozsáhlým požárem viditelné z pláže na Rhodu

Nouzové linky běží nepřetržitě

Turisté, kteří pobývají na Rhodu, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Na Twitteru o tom v neděli informovalo ministerstvo zahraničí.

Nouzová linka českého velvyslanectví funguje nepřetržitě. Lidé se mohou obracet také na linky řeckého ministerstva zahraničí, které fungují v angličtině. Čísla na ně jsou +30 210 368 1730, +30 210 368 1259 a +30 210 368 1350.

Evakuace se dotkly nejméně 10 tisíců lidí

Evakuace vyvolané šířením lesního požáru na Rhodu se dotkly už nejméně 10 tisíc turistů a místních obyvatel, uvedla v neděli ráno řecká veřejnoprávní vysílací společnost ERT.

Média popisují chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů.

Řečtí hasiči se lidem omlouvají a varují, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Foto: Reuters

Požár zasáhl Rhodos

Požár vyhání lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se plameny přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle sobotních zpráv bylo evakuováno přes 3500 lidí včetně českých turistů, kterých se na ostrově podle českého velvyslanectví v Aténách nachází několik tisíc.

BBC dnes informovala, že se chystala evakuace dalších asi 1200 lidí z obcí Pefki, Lindos a Kalathos. Oficiální informace o počtu evakuovaných nebyly ráno k dispozici, rovněž nejsou žádné informace o zraněných či mrtvých.

Chaotická noc na Rhodu

Podle agentury DPA mají za sebou lidé na Rhodu „chaotickou noc“. Evakuace probíhaly po vodě i po souši, přičemž úřady pro zasažené uvolnily školy, sportovní halu či trajekty.

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem“.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes ráno situaci na místě označil za komplikovanou a dodal, že elektrické i mobilní sítě na Rhodu mají výpadky.

Britský turista řekl BBC, že byl z hotelu evakuován kolem druhé hodiny ráno, aniž by měl informace od letecké společnosti či hotelového personálu. Podle místostarosty ostrova Thanasise Virinise mezitím na místě přistály nové spoje s turisty.

Mluvčí řeckých hasičů Yannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za „chaos“ omluvil a zásah proti požáru označil za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil.

Plameny se na Rhodu šíří od úterý a pohání je silný vítr. Na místo o víkendu dorazily posily ze Slovenska a Rumunska; slovenští hasiči na Facebooku situaci popsali jako extrémně složitou.

Pekelná vedra v Řecku. Přes dva týdny v kuse tam bude nad 39 stupňů

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám