Hlavní obsah

Na polské území spadly tři meteorologické balony s nápisy v azbuce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři meteorologické balony, které měly popisy v azbuce, spadly během neděle a pondělí na území polského Varmijsko-mazurského vojvodství. Informuje o tom polský list Rzeczpospolita. Podle polského rádia RMF 24 mohly všechny tři vzlétnout z ruské Kaliningradské oblasti, která s tímto vojvodstvím sousedí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K prvnímu pádu meteorologického balonu mělo dojít v neděli v obci Kierwik, uvedl list Rzeczpospolita (RP). Jeho trosky měl nalézt polský občan v neděli ráno. Nejprve to ale nijak neřešil, když se ale objevily informace o dalších dvou balonech, rozhodl se tuto skutečnost nahlásit polské policii.

Další balon dopadl na polské území v pondělí v obci Milakowo. Podle prvotních informací se mohlo jednat o vojenský objekt, později ale bylo upřesněno, že žádné armádě nepatří.

„Nebylo zjištěno, že by se jednalo o vojenský objekt,“ prohlásila pro polský list Onet mluvčí policejního ředitelství Katarzyna Nowaková.

O třetím objektu informovala polská prokuratura, podle které byl balon nalezen ve vesnici Harsz. „Takových incidentů s meteorologickými balony jsme v regionu zaznamenali již mnoho,“ prohlásil pro Onet mluvčí varmijsko-mazurské policie Rafał Jackowski.

Polské rádio RMF 24 na svém webu přišlo s informací, že všechny tři meteorologické balony, které dopadly na polské území, mohly vzlétnout z ruské Kaliningradské oblasti, která s Varmijsko-mazurským vojvodstvím sousedí.

Špionážní balony

Standardní meteorologické balony se vypouštějí za účelem měření tlaku, teploty, vlhkosti nebo rychlosti a směru větru ve volné atmosféře. Státy je ale často používají ke špionáži. Například Čína je takto rozeslala do celého světa.

Nejmenovaní američtí představitelé deníku The New York Times (NYT) sdělili, že špionážní balony mají oproti družicím obíhajícím kolem Země v pravidelných intervalech jisté výhody. Létají blíže k Zemi a jejich trasa ovlivňovaná větrem není tak předvídatelná jako oběžné dráhy satelitů.

Mohou se také vyhýbat radarům a vznášet se nad zájmovými oblastmi, zatímco satelity jsou zpravidla v neustálém pohybu. I jednoduché kamery na balonech mohou pořizovat jasnější snímky než kamery na orbitálních družicích. Další sledovací zařízení mohou zachytit signály, na které běžné družice nedosáhnou.

Kdyby Putin věděl, co bude, nezaútočil by. Na země NATO si nedovolí, míní Duda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám